Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 01/05/2024

Scroll to top

Top

CONCEPT ȘI EXPRESIVITATE @ Brăila

CONCEPT ȘI EXPRESIVITATE @ Brăila
Doctor

“CONCEPT ȘI EXPRESIVITATE” este titlul expoziției găzduită în perioada 12 august – 7 septembrie de Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Piața Traian, nr.2).

Protagoniști sunt doi creatori de primă valoare a artelor vizuale contemporane românești: pictorul JOHN PÎRVA – președinte al Filialei Deva a UAPR și artistul sticlar IOAN TĂMÂIAN.

Vernisajul va avea loc sâmbătă 12 august, la ora 12,30. Prezintă scenograful Gheorghe Mosorescu, conducătorul Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Platici din România și profesor Pictor Hugo Maracineanu.

Ioan Tamaian artist sticlar, absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, este discipolul profesorilor Maria Margareta Nemeș și Cornel Ailincăi. În 1982 se stabilește la Avrig, jud. Sibiu și timp de 10 ani lucrează la fabrica de sticlărie, unde împreună cu un colectiv de creatori și muncitori, poziționează fabrica din Avrig pe primul loc în topul fabricilor în domeniu. Din 1985 este membru UAP din România, Filiala Sibiu. În 1992 înființează Atelierul „Ion Art Glass” cu sediul în Șelimbăr, Sibiu, primul atelier de sticlărie artistică din țară. În această perioadă, de patru decenii își dezvoltă un stil propriu, participând la multe expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Este prezent cu lucrările sale în toate țările din UE (Germania – Messe Frankfurt, Franța, Anglia, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria), dar și în Rusia la Salonul „Ambiente” de la Moscova, S.U.A la Corning Museumof Glass din New York, participă la Târguri de Artă din: S.U.A în Atlanta și San Francisco, Japonia – Kanazawa, China, țările arabe.

Iată ce spunea criticul de artă Mădălina Mirea: ”Ioan Tămâian este maestrul modelării la cald, însă un rezultat aleatoriu nu îl multumește. El este convins că sticla se supune artistului doar când acesta știe sigur ce vrea, combinând, în proporții egale, un concept ferm, cu o bună cunoaștere a tehnologiei. Ceea ce particularizează creația lui Ioan Tămâian sunt infinitele registre cromatice și diferitele grade de transparență și opacitate. Căutările sale au mers spre combinarea tehnicilor de lucru.”

Pictorul John Pirva s-a născut la Balșa, Județul Hunedoara, la 21 Mai 1962. După terminarea Liceului de Artă din Deva emigrează în 1981 în SUA, având statutul de refugiat politic. În 1987 și-a finalizat studiile universitare, specializare pictură, la Portland State University. Revine în România în anul 2002. Devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România în anul 2010. Apoi a fost ales președinte al Filialei Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România, aflându-se la al doilea mandat.

„Amalgamul prin care John Pîrva caută aurul alchimic răsărind din cenuşa zilelor, prinde consistenţă în pictura sa, dozaj ingenios de expresionism american abstract şi pictură gestuală, o figuraţie în care natura se regăseşte sublimată în forme fantomatice, aparţinând regnului specific, dar şi tuturor regnurilor, o coloristică luminoasă, optimistă, specifică într-un fel picturii româneşti, dar cu „pielea” sfâşiată de accente sumbre, dramatice, tăiată de linii care-şi caută contururile pe care să se aşeze. Pictura sa are calitate şi un generos sâmbure de originalitate, capabila să compună simfonii cromatice în care „instrumentele orchestrei” îşi urmează linia melodică proprie fără a tulbura strălucirea şi armonia întregului.”, caracteriza arta lui John Pârva, artistul Gheorghe Pogan, în timp ce jurnalistul János Szekernyés declara: ”Calităţile de pictor autentic, cu un demers profund şi chibzuit, cu o merituoasă insistenţă şi perseverenţă, impun afirmarea tot mai clară şi distinctă a artistului vizual John Pîrva în mişcarea artistică hunedoreană, precum şi în pictura românească contemporană.”

Așadar Brăila va fi gazda unui eveniment de excepție, în care își dau întâlnire diversitatea, calitatea și expresivitate. Se îmbină, se potențează tehnici diverse și creează o atracție vizuală excepțională.