Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Construcție și culoare @ CCPB[:en]tru[:]

[:ro]Construcție și culoare @ CCPB[:en]tru[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Mogoșoaia, 3 aprilie 2018

Primăria Capitalei prin Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Galeria Romană vă invită la o expoziție eveniment, deschisă pe parcursul lunii aprilie la Parterul Palatului Mogoșoaia – CONSTRUCȚIE ȘI CULOARE.
Curator: Doina Mândru

Aflată sub semnul centenarului, expoziția reunește artiști al căror destin acoperă ultimul veac și care provin din toate provinciile
românești: Gheorghe Berindei (1921-1999), Teodor Dan (1917-1981), Cristian Dițoiu, Paul Gherasim (1925-2016), Mihai Horea (1926-2014), Mihai M. Horea, Valeriu Paladi, Horea Paștina, Virgiliu Preda (1923-2011), Mihai Sârbulescu, Ștefan Sevastre (1926-2017), Liviu Stoicoviciu.

Vernisajul va avea loc pe 14.04.2018, începând cu ora 17:00.

„În expresia ei supremă, pictura este culoare“ afirma Mihai Horea într-un interviu memorabil, consemnat în urmă cu un deceniu, de unul dintre ultimii elevi ai săi, devenit prieten apropiat, pictorul Mihai Sârbulescu. Despre tentativele de a atinge acest absolut al picturii, manifeste în arta românească a ultimilor 50 de ani, este vorba în expoziția care reunește 12 artiști din trei generații și pe elevii direcți și indirecți ai maeștrilor cuceriți de sonoritățile profunde, catifelate, ale contrastelor cromatice îndelung gândite, cântărite, mediate, așternute pe pânză într-un demers concentrat dar de parcurs lung, ce a generat pentru toți ample cicluri constructive și tematice.

Sunt artiști al căror demers converge spre studiul intens, exclusiv, al culorii ca expresie a luminii și a funcționării diferitelor raporturi pe care aceasta le stabilește, teoretizate anterior de Johannes Itten, Vassily Kandinsky, Paul Klee, și larg dezbătute în anii ˈ70 și la noi, la Timișoaia ca și la București, în cercul lui Mihai Horea, cu Teodor Dan și Ștefan Sevastre, colegi de catedră la Liceul de arte plastice, dar și cu prietenii lor din aceeași generație, până la a se izola, timp de o jumătate de secol prin pictură, ca într-un mediu suspendat și benefic, de ideologia, de ingerințele sau de atingerile cotidianului.
Pictura lor este o artă a neliniștilor meseriei și a echilibrului savant obținut, expresie a unui travaliu de alchimist al raporturilor dintre pigmenți, medium și intenția artistului. Pictorii invitați fac parte din trei generații care au studiat la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, azi Universitatea Națională de Arte din București.

Doina Mândru

Parteneri: Galeria Romană, colecțiile Pătuleanu, V. Petrovici, P. Șușară

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”
Mogoșoaia Facebook: Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”

[:]