Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/11/2024

Scroll to top

Top

CULORILE TIMPULUI @ Galeria ARTELOR, Cercul Militar Național

CULORILE  TIMPULUI  @  Galeria ARTELOR, Cercul Militar Național
Nistor Laurențiu

Luminița GLIGA

CULORILE  TIMPULUI  |  Galeria ARTELOR, Cercul Militar Național

– expoziție de pictură –

24 iunie – 11 iulie 2021

Expoziția CULORILE TIMPULUI a artistului vizual Luminița GLIGA, a avut vernisajul joi, 24 iunie 2021, ora 18.00 la Galeria Artelor, Cercul Militar Național din București. Prin acest eveniment s-a redeschids programul expozițional al galeriei.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual al Academiei Române.

Expoziția reunește o selecție de peste 60 de lucrări de pictură ale artistului vizual Luminița Gliga. În perioada 24 iunie – 11 iulie a.c. iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria Artelor pentru o „călătorie cromatică” în universul picturii unde elemente ale citadinului, ale naturii sunt reinterpretate și devin parte a unor noi realități, totul fiind stăpânit de culoare și lumină.

„Dacă între artist și operă pot fi uneori perfecte corespondențe, atunci Luminița Gliga este o pildă vie a unei asemenea realități. Armonioasă în acordurile cromatice ale compozițiilor sale în acrylic pe pânză și cu un duct al desenului plin de eleganță, dar armonioasă și elegantă chiar în făptura ei morală, încă tânăra artistă – scriam cu ani în urmă –  „își trăiește cu jubilație cufundarea în natură și cultură”.

Tradiția colajului inteligent înțeleasă, reminiscențele simboliste de pe retina unei persoane vizual cultivate, o perspectivă geometrică asupra naturii – a celei transilvane, cu colinele roșii, amintitoare parcă de cele iubite de Blaga la Lancrăm – , o natură din care făptura umană este – poate nu întâmplător exclusă, fac din picturile Luminiței Gliga un stil extrem de personal, unul apreciat, se pare, de colecționari și de muzee din țară, din Europa ba chiar și din America și Asia, și pe care astăzi îl sărbătorim în această expoziție personală de la Palatul Parlamentului.”

Acad. Răzvan THEODORESCU

Vicepreședinte al Academiei Române

„Cu un puternic impact vizual, operele Luminitei Gliga sunt caracterizate de marea îndemânare a artistului. Un artist capabil să depășească hiperrealismul și să-și dezvolte propriul limbaj vizual. Alegerile sunt cu adevărat fascinante. Privitorul examinează locurile pentru a înțelege misterele minunate pe care acestea le ascund. Printr-un limbaj figurativ sublim, Luminița Gliga își prezintă grafic narațiunea. În imaginile reprezentate există un „sentiment” aparte, care se transformă într-un extaz al intelectului. Realitatea din operele artistului devine dură și nu se teme să-și arate adevărurile. Energia creativă ca un motor. Aceasta este caracteristica fundamentală a operelor Luminitei. Energie care este exprimată de Luminița prin marile ei gesturi. O dialectică vizuală plină de termeni noi prin care să ne exprimăm propriile sentimente. „Acqua Garden” este ciclul ei pictural cu cel mai mare interes critic într-adevăr. Meduze și alte animale ale abisului devin obiectul reprezentării sale. Luminita ne duce la acel ocean, în care fiecare dintre noi ar vrea să înoate. Așa se nasc valurile ei de lumină, care domină întunericul intelectului. Utilizarea cu îndemânare a culorii într-o cheie tematică și o textură cromatică, în principiu caldă, sunt elemente recurente și caracteristice în producția artistică a artistului român. O poezie pentru imagini seduce și încântă și produce un sentiment de armonie și seninătate  privitorului. Semnul este lăsat în mod deliberat liber pentru a naviga dincolo de orizont. Luminița Gliga este un artist cu o eficacitate comunicativă rară. Printr-un semn esențial, ea reușește în misiunea dificilă de a comunica necunoscutul. O necunoscută pe care pictorul o aduce la cunoașterea spectatorului prin forme și culori. Artistul părăsește cunoscuta axă carteziană și își face lunga călătorie prin noile dimensiuni ale semnului abstract cu urme de pictură figurativă.”

Salvatore Russo Ph.D.

Critic de artă și curator, Italia

“(…) Arta Luminitei este o viziune personala, o cautare interioara, precum si o examinare a marii lumi a vietii umane si experientei. Ca participanti la aceasta forma de arta beneficiem de intelegerea artistei, de metoda si intelepciunea precum si de modul in care aceste idei formeaza obiecte tangibile pentru noi pentru a fi martori si a ne bucura.” 

David KASTNER

multimedia artist, USA

LUMINIȚA  GLIGA (n. 23 oct. 1975, Brasov, România). Din 2003 – membru al U.A.P. România; membru al A.I.A.P.- UNESCO. In 2002  a absolvit  Universitatea  Naţionala  de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură. In 2008 obtine titlul de  doctor în Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Din 2008 – membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Stiinte (A.R.A.)

Peste 50 de expozitii personale in Romania şi in străinătate. Peste 60 de expoziţii de grup, participări la festivaluri internaţionale de artă, la târguri de artă  în Statele Unite (New York City: Amsterdam Whitney Gallery, 2016, 2011, New Art Center, 2012, Broadway Gallery, 2010, ICO Gallery, 2009), Italia (Ferrara: Muzeul Estense, 2011, Veneția: IRCCU), Japonia (Tokyo: Metropolitan Art Space Exhibition Gallery, 2004), China (Beijing: NY Arts Beijing Space, 2011), Belgia (Bruxelles: Galeria Arthis, 2010), Anglia (Londra: Parallax Art fair – Chelsea, 2013, The Brick Lane Gallery, 2010),  Elveţia (Zurich: Art Show Zurich, 2010), Franţa (Paris: Galeria Thuillier, 2004, 2007, Cannes – Expozitia internationala “MCA”, 2004 – 2009, Marsilia), Rusia, Germania si in aproape toate orasele mari ale Romaniei.

Figurează in:  International Contemporary Artists, vol.2 (USA); International Dictionary of Artists, vol.1 (USA);  SUU Art Magazine (Spania); „The Best Modern and Contemporary Artists”(2019); ”Art International Contemporary Magazine”; ”International Prize Boticelli”; ”International Prize Michelangelo”; ”International Prize Leonardo Da Vinci – The Universal Artist”; HUBNERS WHO IS WHO; catalog ”Fragmentarium Abstract”; catalog TERRAVISION colecţia „Artişti contemporani” (44); catalog colecţia „Artişti contemporani” (36); catalog colecţia „Artişti contemporani”(27); ‘Luminiţa Gliga – painter’ – C.D. şi catalog; Dintre distinctiile care i-au fost acordate pentru activitatea artistică –  Premiul ARA pentru Artă “Ionel Jianu”, Academia Americano – Română de Arte și Științe; Diploma oficială „M.C.A.” şi Medalia de aur, Cannes, Franţa;  Diploma şi Medalia de argint aurit a Societaţii Academice “Arts-Sciences-Lettres”, Paris, Franţa. 

Lucrări în colecţii particulare şi instituţii din: Anglia, Austria, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Scotia, România, USA;

Referințe critice de: acad. Răzvan Theodorescu, Corneliu Antim, Victoria Anghelescu, Gh. Achiței, Gh. Crăciun, Paul Cornel Chitic, Gh. Vida, Salvatore Russo (Italia), Jean Louis Avril (Franța), MN Rusu (USA), Ruthie Thucker (USA),  Abraham Lubelski (USA), David Kastner (USA).