Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 26/12/2024

Scroll to top

Top

DIALOGURI @ Simeza

DIALOGURI @ Simeza
Doctor

Galeria Arhiva de Artă are onoarea să vă invite la noua expoziție de pictură și sculptură, intitulată* DIALOGURI * a artiștilor plastici Carmen Cărbunariu și Șerban Teodor Vrăbiescu, în cadrul Galeriei Simeza, din inima Bucureștiului.
În data de 17 August 2023, începând cu orele 17.00, în Sala de Expoziție Simeza, vă așteptăm cu drag la Vernisajul Expoziției DIALOG, unde vom putea discuta direct cu artiștii despre operele sale.
Lucrările sunt rezultatul preocupărilor comune ale celor doi artiști, pe care îi leagă o prietenie de foarte mulți ani.

Artista Carmen Cărbunariu s-a născut în orașul Piatra Neamț în anul 1958 pe frumoasele plaiuri ale Moldovei. Face primii pași în pictură cu entuziasm și pasiune la vârsta de doar 10 ani, când sub îndrumarea sculptorului Pompiliu Clement urmează Școala Generală de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. În decursul anilor pictura devine un mod de exprimare intim și profund. Termină studiile la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași în anul 1980 și continuă să-și dezvolte talentul artistic cu pasiune pentru Tintoretto, Tonitza, Grigorescu, Michelangelo, Rembrandt și Artemisia Gentileschi. În 1999 emigrează în Italia unde continuă să picteze și este remarcată de galeristul Bruno Cosignani care îi îndrumă cariera artistică în diverse expoziții și concursuri internaționale de pictură unde câștigă numeroase premii și aprecieri ale criticilor, cum ar fi: prof. Manrico Testi, dr. Monica Ferrarini, dr. Sabina Fattibene, prof. Marco Dolfi și dr.Claudia Boldi. În consecință, începând din anul 2011 operele pictoriței Carmen Cărbunariu sunt cotate în euro în catalogul bienal „QUOTAZIONI DEI PITTORI E SCULTORI ITALIANI DAL 1900 AI NOSTRI GIORNI” editat de Asociația „Il Quadrato” din Milano cu recenzii ale criticilor prof. dr. Giorgio Falossi și prof. dr. Lorenzo Cipriani. În anul 2013, după licența la „Accademia di Blle Arti” din Carrara (IT), urmează un Master în „Arte Vizuale – Pittura”, sub îndrumarea pictorului prof. Giovanni Chiapello pe care îl termină în 2015 cu nota maximă „110 E LODE”, scriind un manual practic de pictură intitulat „PICCOLO TRATTATO DI PITTURA AL OLIO”. În perioada 2012 – 2016, pictorița colaborează și cu galeristul Claudio Giannini, președintele asociației „Percorsi d’Arte” Massarosa (LU) , „Caleidoscopio Art” și „Il Quadrato” (MI, participând la 19 expoziții colective. În același arc de timp, Carmen Cărbunariu expune operele sale în 12 expoziții personale în Galerii de mare prestigiu, cum ar fi: „L’Agostiniana” Roma, „Europa” Camaiore, „Internazionale” Viareggio, „Complesso Monumentale – Villa Giulia” Roma, „San Carlo Dei Bbarbabiti” Florența, „Kunstuntilling Klepp Radhus” Solavegen, Algard Norvegia , ,,Simeza” și ,,Foaier “ București, ,,Cupola” și ,,Lascăr Vorel” din Piatra Neamț Romania. În decursul anilor artista a creat peste 200 de lucrări de pictură în ulei, acuarelă, grafică, litografie și desen. Operele artistei au fost publicate în diverse cataloage, jurnale și reviste de artă din Italia, Norvegia și Romania bucurându-se de aprecierea publicului, a colegilor artiști și a criticilor de artă.
În anul 2017 se întoarce acasă la Piatra Neamț, după o absență de peste 17 ani, cu bucurie și speranță că în sfârșit se va putea dedica fără rezerve picturii și desenului. Ca urmare, oferă publicului din România expoziții personale de pictură și grafică la galeriile de artă din Piatra Neamț și București. În acești ani a avut o bogată activitate artistică, atât pe plan creativ, cât și pe plan expozițional, beneficiind de aprecieri critice de specialitate cu privire la stilul său pictoric de inspirație clasică, plin de expresivitate și senzații emotive.

Artistul Șerban Vrăbiescu – orășean, bucureștean get-beget -, are nevoie, pentru a respira artistic, de complicitatea naturii. Și, pentru că nu o are prin preajmă, o reinventează, folosind, pentru formulele sale alchimice, cele patru elemente primordiale: pământul, apa, focul, aerul. Pământul îl convertește în lemn (mahon, stejar), în bronz (cupru cu staniu), în alamă (cupru cu zinc), în piatră (granit); din apă ia fluiditatea și nehotărârea acesteia, efemeritatea și eternitatea ei; focul inspirației intervine apoi stihial, convertindu-i creația spre ceva personal, purificat și purifiant. Aerul îl obține prin meditație, printr-o iscusită plămadă a celorlalte elemente, obținând o inedită implozie: el, artistul, lăsându-se răstignit între gând și faptă, operele sale fiind într-adevăr unicate. Dacă Brâncuși ducea materia până la esențializare, până la perfecțiunea divină, până la idee, dacă Moore, Ovidiu Maitec descopereau forța golului sau chiar a vidului, Șerban Vrăbiescu adaugă materiei plastice meditația interioară, monologul adresat, plonjarea spre sine, o materie „pâlnie”, „anti havuz”, obținând o incredibilă intensitate a trăirilor pentru el, artistul, mântuitor și mântuit, dar și pentru privitor, convertit în martor. Atunci „felinarul” numit „vis” poate arde la flacăra propriei sale lumini, „turnul Babel” se poate salva prin ferestre, alveole, ogive, faguri, „amprentele memoriei” devin engramele unui arhetip icaric și dedalic, „fereastra” încearcă din răsputeri să devină roată cu spițe pentru a împinge materia brută spre armonii divine, „castelul gândurilor” se compune din infinite „trepte” ce apar de nicăieri și duc spre nicăieri ca în cel mai autentic gând, „armoniile” sale transformă liniile portativului în note muzicale prin verticalitare, „copilul de bronz” devine „stare interioară”, matură și obosită de atâtea împliniri, „dialogurile cu sine” aduc ceva din revelațiile și misterele medievale, arcul devenind nervură, „misterul trecerii” descompune o piramidă în radiografia sa, pentru a fi vizibilă și pe dinăuntru. Prin Șerban Vrăbiescu materia e obligată să se mărturisească, să se convertească, să treacă dintr-o stare în alta, să devină altceva, ca și cum ar trece prin sugrumarea unui mijloc de clepsidră. Actul artistic devine magie, iar opera de artă, un supliciu devenit revelație și mântuire.
Expoziția va putea fi vizitată de către publicul larg în perioada 16 August– 30 August 2023.
Program zilnic
Luni -Vineri 11.00 – 20.00
Sâmbătă- Duminică 13.00-20.00
Intrare gratuită