Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

Dincolo de canon. Noua sculptură azi @ București

Dincolo de canon. Noua sculptură azi @ București
Nistor Laurențiu

Expoziția „Dincolo de canon. Noua sculptură azi”

Lucrări de Alin Caracaș, Mihaela Eftimie, Emil Cristian Ghiță, Radu Panait, Daniel Petria, Adrian Piorescu, Alexandru Ranga, Maria Răducanu, Ștefan Siminic, Teodor Siminic, Irina Tănase, Adriana Untilov, Matei Ulmeanu, Florin Zhu.

Curatori: Călin Stegerean și Reka Csapo Dup

Primăria Sectorului 1 București, Holul de Onoare

19 februarie – 21 martie 2021

            Cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Primăria Sectorului 1 București și Uniunea Artiștilor Plastici din România vă invită în perioada 19 februarie – 21 martie 2021 la expoziția „Dincolo de canon. Noua sculptură azi” care va avea loc în Holul de Onoare al Primăriei Sectorului 1 București din Bd. Banu Manta nr. 9.

            Expoziția își propune să prezinte unele dintre cele mai inovative modalități de exprimare artistică din creația românească de azi propuse de artiștii sculptori/sculptorițe: Alin Caracaș, Mihaela Eftimie, Emil Cristian Ghiță, Radu Panait, Daniel Petria, Adrian Piorescu, Alexandru Ranga, Maria Răducanu, Ștefan Siminic, Teodor Siminic, Irina Tănase, Adriana Untilov, Matei Ulmeanu, Florin Zhu.

            „La doar 31 de ani Constantin Brâncuși a realizat „Sărutul”, o lucrare care va determina o nouă direcție inovatoare în sculptură, pe care tânărul artist o va urma devenind cel mai important sculptor al modernității. În acest context putem considera că Ziua Națională Constantin Brâncuși poate fi asociată în primul rând forței de creație și înnoire a tinereții, pe care expoziția noastră dorește să o pună în evidență. Pe lângă nevoia de a crea oportunități de afirmare a tinerei generații de sculptori această expoziție își propune să aducă în atenția publicului cele mai noi modalități de expresie specifice tinerilor artiști. Fie că e vorba de folosirea unor noi materiale cum este rășina sintetică sau țesăturile textile, fie că materialele clasice cum sunt metalul sau marmura sunt investite cu noi virtuți, sculpturile afirmă un vocabular plastic inovator care este chemat să slujească unor conținuturi noi, exprimând epoca pe care o trăim” afirmă curatorii expoziției Călin Stegerean și Reka Csapo Dup.

            Fiecare lucrare va avea un text explicativ care va pune în evidență gradul de inovație artistică și mesajul comunicat. Vor fi realizate ghidaje periodice.

            Expoziția a fost organizată la invitația primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care a declarat: „Ne bucurăm să deschidem spațiul generos din Primărie pentru o expoziție care să atragă publicul larg, iar celebrarea zilei Brâncuși este cea mai potrivită ocazie. Primăria Sectorului 1 este un partener pentru artiștii din București și expoziția actuală va fi prima dintr-o lungă serie de evenimente artistice pe care avem intenția să le încurajăm.”

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci afirmă: „Suntem onorați de parteneriatul cultural cu Primăria Sectorului 1 București, realizat cu prilejul sărbătoririi zilei de naștere a sculptorului Constantin Brâncuși. Această colaborare este un omagiu adus marelui artist prin intermediul punerii în valoare a potențialului creativ al noii generații de sculptori din România.

Prezență unicat pe harta culturală a lumii, Constantin Brâncuși  reprezintă un capital major de imagine pentru arta românească, iar tinerii sculptori știu să preia energia creatoare generată de opera acestui mare sculptor”.

            Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 februarie – 21 martie 2021 între orele 11-17, inclusiv sâmbăta și duminica.

            Vernisajul va avea loc în data de 19 februarie 2021, la ora 17 doar în prezența artiștilor expozanți, a curatorilor, a primarului Sectorului 1 Clotilde Armand, a președintelui UAPR Petru Lucaci și a președintelui Secției Sculptură București a UAPR Alexandru Siminic și va fi transmis live pe pagina FB a UAPR.

Parteneri: Muzeul de Artă Craiova și Asociația Inter Arte