Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 26/05/2024

Scroll to top

Top

DISTOPII CROMATICE @ Timişoara

DISTOPII CROMATICE @ Timişoara
Nistor Laurențiu

Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, avem bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției artistului vizual Farkas Endre ce va avea loc in data de 1 martie la ora 19:00, la GALERIA BRĂTEANU din Timişoara.

Despre suita de lucrări ce vor fii prezentate publicului de către prietenul său Endre, Robert Şerban remarca:

“Pe când avea vreo opt ani, fiică-mea m-a întrebat dacă știu de ce îi este ei frică. Până să deschid gura ca s-o încurajez că nu trebuie să-i fie frică de nimic, ea mi-a enumerat: de șerpii veninoși, de scorpionii veninoși, de scorpionii neveninoși, de înălțime, de mare și de puzzle-urile din care lipsește o piesă! Nu știu dacă a vorbit serios ori a glumit, cert e că m-a făcut să râd și, instantaneu, am devenit admiratorul celor care au răbdare să ducă la bun sfârșit un puzzle. Farkas Endre se numără între ei, mai ales că el le și produce. Și nu face doar asta, fiindcă demersul său de a găsi o logică a așezării pieselor în funcție de culoarea fiecăreia, de a-și imagina și alte forme geometrice, regulate sau nu, care, împreună, în diverse asocieri și combinații, să devină obiecte de artă, dar și să rămână elemente dintr-un univers infantil și ludic, are o motivație puternică, la baza căreia stă fiul său. Că arta are și un rol terapeutic e un lucru de mult timp acceptat, jocul culorilor dovedindu-se, în numeroase cazuri, dacă nu vindecător al unei boli, măcar atenuator al ei.

Expoziția pe care Farkas Endre o propune trebuie văzută și din această perspectivă, a tatălui ce a găsit o formulă coloristică pe care și-o dorește magică și tămăduitoare. Nu trebuie uitat, însă, că el s-a manifestat până acum ca sculptor, și încă unul ce a pariat cu succes, în trecut, pe accentele cromatice. Noile sale lucrările de pe simezele Galeriei Brăteanu îi continuă nu în formă, ci în culoare demersurile de până acum, fără a se îndepărta de acea jovialitate cu care formula sa în 3D a atras atenția și simpatia.”

Cuvântul de deschidere va fii rostit de către curatoarea evenimentului Gabriela Robeci şi de către scriitorul Robert Șerban.

GALERIA BRĂTEANU este situată în Timişoara pe strada Lucian Blaga la nr. 8. Expoziția poate fii vizitată până în data de 13 martie în intervalul orar 9-17. Proiect susținut de WORLD MEDIA TRANS & PENSIUNEA GERNIK 100 din Gârnic. Pentru detalii ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la telefon: 0724523525.