Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/11/2024

Scroll to top

Top

Expoziția lui Theodor Grigoraș „What’s my spirit animal?“ în realitatea virtuală

Expoziția lui Theodor Grigoraș „What’s my spirit animal?“ în realitatea virtuală
Nistor Laurențiu

Picturile artistului Theodor Grigoraș vor putea fi văzute în expoziţia VR (virtual reality) de pe platforma TheOpen-Art.com, fiind a patra expoziție în „realitate virtuală“ din cadrul proiectului cultural „RoART goes virtual” realizat de Asociația pentru cultură și arte Arbor.

Expoziţia intitulată What’s my spirit animal?, curatoriată de Ilina Schileru, poate fi accesată cu ochelari VR sau de pe calculator pe https://www.theopen-art.com/exhibition/whats-my-spirit-animal-theodor-grigoras/?back=ago , singura galerie virtuală din România și Republica Moldova.

Theodor Grigoraș, născut în 1993 la Bacău, este absolvent al Universității Naționale de Arte București, cu licența și master la Departamentul de Grafică. Pe parcursul celor 5 ani de facultate a fost bursier Erasmus în Praga, Cehia și în Valencia, Spania. De asemenea a obținut o bursă la Fundația Regală Margareta a României. Până în prezent a expus în numeroase galerii de artă din România. S-a remarcat a fi un artist complex, experimentându-și creativitatea în multiple medii precum desen, pictură, instalație, performance şi foto-video.

„Sunt lucrări de pictură realizate în ultimii cinci ani, din 2016 până în prezent, în 2021. Vor fi expuse în total 62 de lucrări, din care 36 de desene prezentate în grupaje și 26 de picturi, în diferite configurații. Sunt recunoscător pentru această ocazie de a putea expune în premieră pentru mine în Realitatea Virtuală. Consider că va fi o experiență inedită pentru cei care vor vedea expoziția în VR, se pot plimba prin sală, pot vedea lucrările din mai multe unghiuri, pot face legături între ele ca și în cazul unei expoziții clasice. Dar spre deosebire de felul în care ne-am obișnuit să vedem arta până acum, în acest mod datorită tehnologiei, sunt convins că un public mult mai numeros va putea vedea această expoziție. Oricum majoritatea dintre noi vedem imagini ale lucrărilor de artă în mediu digital, pe Internet sau pe rețele sociale și mai rar avem ocazia de a vedea chiar originalele. În experiența oferită de VR poți avea parte de abordare nouă interesantă, care nu mai e condiționată de timpul căt ar fi programată o expoziție clasică.

Temele principale pe care le-am abordat până acum au fost: mituri personale şi mituri colective, tensiunile şi metamorfozele psihicului ca experiență personală şi general umană, cosmogonia, sisteme spațio-temporale, ecosisteme şi dinamicele lor, ciclicitatea, transformarea, moartea şi renașterea” spune artistul Theodor Grigoraș, care mai menționează că are tendința să urmărească aceleași teme, câteodată obsesiv, contextualizându-le, în cadre noi.

„…practica lui Theodor Grigoraș relevă preocupări tipice unui introspect relativ antrenat în tainele exercițiului privirii. Maniera lui eclectică poate lăsa impresia unui indecis, dar este în fapt, o sete de explorare a mai multor teme care reușesc să se întrepătrundă într-un context generator de sensuri multiple…”

„În esență, Grigoraș recurge la forme de metamorfoză mistică a mentalului colectiv, care se traduce prin eroi, super-eroi și anti-eroi (the villain). Fixat pe banda desenată produsă de DC Comics în anii 60, îl alege pe Spiderman și tot universul derivat din narativul comics-urilor fantasy pentru un eseu vizual în care definește un canon de reprezentare…”

„Theodor Grigoraș rămâne detașat de propriile plăsmuiri, ca un observator modest și discret care se transformă într-un narator neafectat. Privește și măsoară cu aceleași instrumente, nediscriminator eroii pozitivi, dar și pe cei negativi, păstrând echidistanța unui creator implacabil.” * Citat – fragmente din textul curatorial de Ilina Schileru.

Mai multe despre proiectul RoART goes virtual“

Proiectul cultural „RoART goes virtual“ este un proiect cultural care propune publicului o experiență virtuală de întâlnire cu arta, prin intermediul realității virtuale. În perioada aprilie – octombrie 2021, Asociația pentru cultură și arte Arbor va lansa cinci expoziții de artă în Realitate Virtuală ale unor importanți reprezentanți ai artei contemporane românești, reprezentanți ai generației tinere: Maia Ștefana Oprea, Giuliano Nardin, Elena Bria, Theodor Grigoraș și Virgil Scripcariu. Expozițiile vor fi accesibile pe site-ul de expoziții virtuale www.theopen-art.com, de pe calculator sau ochelari VR.

Proiectul „RoART goes virtual“ își propune să familiarizeze publicul cu o nouă experiență culturală, iar mediul artistic cu avantajele pe care le oferă tehnologiile de Realitate Virtuală în contextul promovării produselor culturale.

Proiectul cultural „RoART goes virtual“ este organizat cu sprijinul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe despre expozițiile virtuale de pe www.theopen-art.com

Galeria VR de pe platforma Theopen-art.com are o suprafață de 300 mp virtuali, distribuiți în 5 spații expoziționale, care pot găzdui expoziții de pictură, sculptură, fotografie, multimedia. Expozițiile VR pot fi accesate de pe orice calculator sau tabletă cu browser de internet, iar prin acestea se poate naviga cu ajutorul mouse-ului și al săgeților. Pentru o experiență deplină oferită de realitatea virtuală, se recomandă însă vizitarea expozițiilor de artă și de pe dispozitive speciale VR.

De la lansarea platformei Theopen-art.com, pe 21 august 2020, au fost realizate de către managerul cultural Victoria Nagy Vajda douăsprezece expoziții VR: „INSIDE“ de Diana Tudose, „OMAGIU LIMBII ROMÂNE – Scriitori basarabeni în opera artistei Valentina Rusu Ciobanu“, „Woman Unchained“ de Irina Greciuhina, „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere“ (varianta virtuală a expoziției de la Muzeul Municipiului București – Palatul Suţu), împreună cu atelierul VR al Valentinei Rusu Ciobanu, o reconstrucție a atelierului identică cu realitatea, „This Present Past“ a artistului Vadim Creţu, „Mark Verlan. Marioka Son of Rain“ a regretatului mare artist Mark Verlan (imediat după decesul acestuia), curator Natalia Şmurgun, „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, expoziție documentară realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“ a artistei Maia Ștefana Oprea, curator Ana Sultana Cipariu, „Nuntă, bal și spital“, de Giuliano Nardin, curator Doinel Tronaru, „Pursuit of Beauty“, de Elena Bria, curatoriată de Natalia Șmurgun și Iosif Șaț și actuala expoziție What’s my spirit animal? a lui Theodor Grigoraș.

Platforma Theopen-art.com (www.theopen-art.com) a fost lansată pe 21 august 2020 și are drept scop susținerea și promovarea pe online a artiștilor din spațiul cultural românesc. Platforma a fost dezvoltată de Asociația pentru cultură și arte Arbor și instituția satelit de la Chișinău, Arbor Institute for Culture, cu sprijinul Biroului de Cooperare al Elveției din Republica Moldova, de pe lângă Ambasada Elveției. Este deschisă artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar și pentru artiști internaționali. De la lansare până-n prezent, platforma a fost accesată de peste 8000 de vizitatori, majoritatea din România și Republica Moldova.

Augmented Space Agency se prezintă ca exploratori ai frontierelor virtuale, arhitecți ai spațiilor augmentate și designeri ai noilor experiențe mediate digital. Viziunea lor caută să depășească barierele dintre spațiul fizic și cel virtual prin intermediul soluțiilor tehnologice inovativ creative a noilor tehnologii media. Demersul lor aflat la intersecția dintre artă și tehnologie oferă un spectru variat de soluții tehnologice AR, VR, MR, noi forme de conținut audiovizual, experiențe imersive și interactive cu o gamă largă de aplicabilitate.

Partener media Modernism.ro.