Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/11/2024

Scroll to top

Top

Expoziția retrospectivă de pictură LIDIA NANCUISCHI @ Galeria „Cuhnia” a Palatului brâncovenesc de la Mogoșoaia

Expoziția retrospectivă de pictură LIDIA NANCUISCHI @ Galeria „Cuhnia” a Palatului brâncovenesc de la Mogoșoaia
Nistor Laurențiu

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) organizează Expoziția retrospectivă de pictură LIDIA NANCUISCHI, la Galeria „Cuhnia” a Palatului brâncovenesc de la Mogoșoaia, în perioada 2 martie – 3 aprilie 2019. Curatorul expoziției este Luiza Barcan.

Lidia Nancuischi s-a născut pe 23 iulie 1918 la Chișinău-Basarabia. După pierderea teritoriilor românești de dincolo de Prut, s-a refugiat de două ori în România, prima dată în 1940 și apoi în 1944, la București, unde s-a stabilit definitiv. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția artă murală, la clasa profesorilor Samuel Mützner și Ștefan Constantinescu, în 1955, dată de la care se înscrie în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Debutează în același an la Expoziția Interregională de la București. Participă la majoritatea Saloanelor de artă republicane și municipale, precum și la expoziții de grup din țară și de peste granițe. A deschis patru expoziții personale, la București, în anii 1964, 1971, 1976 și 1978. A realizat lucrări de artă monumentală în tehnicile frescei și mozaicului, între anii 1957-1975, la Bucureşti, Giurgiu, Curtici (gara de frontieră), Hunedoara, Lehliu, Costineşti. A făcut parte din colectivul de artişti care au decorat noul local al Teatrului Naţional din Bucureşti, în 1969.

Lidia Nancuischi s-a bucurat de atenția criticii de artă. Despre expozițiile ei au scris cronici: Petru Comarnescu, Margareta Sterian, Amelia Pavel, Marin Mihalache, Luiza Barcan.

Lucrări ale Lidiei Nancuischi se află în present în mai multe colecții de stat și private: Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeele de Artă din Brăila, Constanţa, Botoşani, Alba Iulia, Oradea, Braşov, Piatra Neamţ, Craiova, colecţia Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpăna” din Piteşti, Memorialul „Nicolae Bălcescu”, comuna Nicolae Bălcescu – județul Vâlcea; colecţii particulare din România, Brazilia, Africa de Sud, Jugoslavia, Franţa, Italia, Japonia.

O prezentare a vieții și a activității Lidiei Nancuischi se află în volumul al II-lea al cărții „Centenarul femeilor din arta românească”, publicată în 2018 la PostModernism Museum Publishing House (Luiza Barcan, „O artistă captivă între două lumi ostile”, pp. 62-68)

Expoziția retrospectivă Lidia Nancuschi face parte din programul „Restituiri”, inițiat și coordonat de Fundația HAR, din anul 2003. Acest program cultural urmărește să readucă în atenția publicului și a specialiștilor pe artiștii formați în perioada postbelică cu maeștrii ai artei românești interbelice.

Prima expoziție retrospectivă Lidia Nancuischi a fost deschisă anul trecut, cu ocazia centenarului artistei, la Galeria „Theordor Pallady” a Bibbliotecii Academiei Române și la Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea. Tot în anul 2018, a fost lansat albumul Lidia Nancuischi, semnat de Luiza Barcan și publicat la Editura Ars Docendi a Universității București.

Vernisajul Expoziției Retrospective Lidia Nancuischi va avea loc sâmbătă, 2 martie 2018, ora 16.30, la Galeria „Cuhnia” a palatului brâncovenesc de la Mogoșoaia/

Expoziția va fi deschisă în perioada 2 martie – 3 aprilie 2019

Articol preluat din https://jurnalulbucurestiului.ro/expozitia-retrospectiva-de-pictura-lidia-nancuischi-galeria-cuhnia-palatului-brancovenesc-de-la-mogosoaia/?fbclid=IwAR169r5u650xBdiTzuW_zXH3VPncCeD6xa-o1N9__cYfijBdh2SGa7YkMeg