Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 13/12/2024

Scroll to top

Top

Expoziția Virgiliu Parghel @ Palatul Brukenthal

Expoziția Virgiliu Parghel @ Palatul Brukenthal
Nistor Laurențiu

Expoziția Virgiliu Parghel
vernisaj: vineri, 8 noiembrie 2024, ora 14.00
Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr. 4

Expoziție realizată în colaborare cu Muzeul Național al Bucovinei.

Virgiliu Parghel este un artist care și-a început formarea artistică la Iași și a continuat-o la București. Având o întâlnire puternică și definitorie cu Corneliu Baba la București, Virgiliu Parghel și-a dat frâu liber ideilor. „Astăzi, creația sa, care evocă sub forma bucuriei de a trăi, acea secundă ireversibilă a petrecerii noastre pe pământ, definește factura profund ontologică a pictorului, cum îi place să fie numit.
Fiind un bun cunoscător al tehnicii picturale, având un bagaj important de cunoștințe, o normalitate în breasla artistică a acelor ani, Virgiliu Parghel a ajuns la punctul în care nu mai lucrează doar cu pensula și culoarea, lucrează privirii și privitorului.
Virgiliu este un pictor harnic care ne uimește prin ușurința sa de a trece de la portret la peisaj, de la autoportrete la personaje sfinte, de la teme florale la lucrări inspirate din teme etnografice.
Iubitor al creației artistice semnate de Corneliu Baba, Camilian Demestrecu, Paul Klee sau Ion Țuculescu, Virgiliu Parghel a fost concomitent cu viața sa artistică și cadru didactic, îndrumând numeroși studenți și inspirându-le seriozitate și profesionalism.
Demersul expozițional Virgiliu Parghel început de Muzeului Național al Bucovinei, depozitarul unei colecții importante a maestrului, este testimonială, lăudabilă și de bun augur.
Expoziția de la Muzeul Național Brukenthal este un „best of” adunând laolaltă lucrări din colecția Muzeului sucevean și din colecția domnului Damian Florea.
Spre deosebire de ceilalți artști, Parghel este un pictor cu nuațe puternice, cu o abilitate a surprinderii și o expresie plastică extraordinară.
Un pictor care se răsfață și ne invită la un bucuria culorii și a creației”, a declarat Alexandru Constantin Chituță.

Muzeul Național al Bucovinei