Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 12/10/2024

Scroll to top

Top

Expoziție retrospectivă de sculptură a artistului plastic Radu Adrian @ Galeria Arta din Câmpulung Muscel

Expoziție retrospectivă de sculptură a artistului plastic Radu Adrian @ Galeria Arta din Câmpulung Muscel
Doctor

Începând de sâmbătă, 27 ianuarie 2024, (vernisaj ora 11.30), Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția retrospectivă de sculptură a artistului plastic Radu Adrian. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala București, doctor în arte vizuale, conferențiar la Universitatea din Pitești, face parte dintr-o generație de nume importante în plastica românească. Absolvent al Institutului de Artă ” Nicolae Grigorescu” în 1971, (debut expozițional 1964), in 1975 se stabilește la Câmpulung. In 1991 se reîntoarce aici după ce din 1988 lucrase în SUA (sculptură, cronică plastică ș.a.). Din 2000 devine doctor în arte vizuale al Universității din Pitești.

In prezent „pensionarul” Radu Adrian lucrează ca în prima tinerețe sculptură de interior sau monumentală. Materiale consacrate: piatră, lemn și bronz. A abordat cu succes grafică și pictură, mozaic, vitraliu, metaloplastie, fiind si un specialist recunoscut în ceramică.

A participat la / a organizat importante tabere de creație și simpozioane naționale printre care cel de sculptură de la Miroși (2003 – 2011) și cel de de pictură de la Voina (2000 – 2010). A publicat articole de specialitate și mai multe manuale și albume de artă. Amintim câteva: Modelarea formei sculpturale în artă, Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români, Cioplitul pietrei – tehnicitate, măiestrie ș.a. A deschis expoziții personale în galerii și muzee de referință, a participat la expoziții colective de profil și a prezentat multe expoziții ale colegilor de breaslă.

Peste 30 de lucrări monumentale ale sale se adaugă la patrimoniul artistic al mai multor localități din țară, o bună parte găsindu-se la Câmpulung. Dintre acestea amintim: Monumentul lui Dinicu Golescu, Bustul regelui Carol I, Troița învățătorilor eroi și multe altele. Practic, lucrările sale ne întâmpină de la intrarea în oraș dinspre Brașov (basorelieful de la Mausoleul Mateiaș) și până la ieșirea spre Pitești (bustul lui Constantin Noica din Muzeul de la Apa Sărată).

Un semn de prețuire dinspre Curtea de Argeș, unde a realizat, printre altele, două lucrări de for public (bustul lui Mihai Eminescu și Monumentul Urmuz) și chipurile – basorelief ale lui Topârceanu și Urmuz, va fi adus la vernisaj de către academicianul Gheorghe Păun.

Expoziția va fi deschisă în perioada 27 ianuarie – 29 februarie 2024. (Ioan Crăciun , curatorul galeriei).