Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | ianuarie 27, 2022

Scroll to top

Top

Galiş Petru

Administrator
PETRU GALIS 200
Galiş Petru
Adresa: strada J.S. Bach, nr. 29, Timișoara – România
Tel: +40722.801.137
e-mail: petrugalis@yahoo.com
web:

Pictură neterminată numărul 141-Cărţile-Ulei pe pânză-120x140 cm-Unfinished Painting no 141 - The Books-Oil on canvas-120x140 cm

Pictură-neterminată-numărul-141-Cărţile-Ulei-pe-pânză-120×140-cm.

Prezentare Demers Artistic

Petru Galiş este, fără îndoială, un raţional elevat, un subtil capabil să manifeste concomitent capacităţi analitice surprinzătoare, dar şi un pronunţat simţ al sintezelor. El devine un veritabil performer atunci când se complace în duetul graţios al finisărilor irizaţiilor structurale miniaturale, dar şi atunci când, cu o dezinvoltură de virtuoz sensibil, inventează „neterminări” programat terminate.
Este, de asemenea, interesant şi omul în asociere cu artistul, deoarece Petru Galiş are un neobişnuit mod de a se avânta într-un joc frumos al vorbei, fie că este o rostire despre sine, despre opera sa, sau despre o alta, de exemplu cea a unui maestru mult admirat.
Caligrafiind cu graţie, artistul ajuns la deplină maturitate, îşi orientează acum forţa lucidă a debutului de altădată spre sublimări discrete. Fără îndoială, există în lucrările lui de azi o eleganţă care ţine de linie, culoare, structură. În acelaşi timp, existenţa compoziţională evidenţiază, în complexitatea unui context personal, un fel de ordonare rafinată specifică, în care Petru Galiş excelează.
Disimulat adesea sub masca „cuminţeniei”, artistul leagă cu subtilă luciditate virtutea unui modernism marcat de nostalgii, cu eleganţa voit calofilă a facerii iscusite şi a jocului controlat.

Ciprian Radovan

website link