Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | mai 27, 2022

Scroll to top

Top

Geta Brătescu: Jurilofca @ București

Geta Brătescu: Jurilofca @ București
Administrator

24 octombrie – 08 decembrie 2018

Galeria Ivan vă invită miercuri, 24 octombrie, 6-9 pm, la vernisajul expoziției personale „Jurilofca” a artistei Geta Brătescu.

„Jurilofca” este o serie de grafică – schițe și desene în cărbune și grafit, xilogravuri – realizată de Geta Brătescu în timpul și în urma unei excursii de studiu în satul eponim din Delta Dunării în 1959. Jurilofca (comuna Jurilovca, în prezent) este un sat pescăresc din județul Tulcea întemeiat de lipoveni, în care Geta Brătescu a petrecut aproape o lună documentând viața și munca comunității respective. Aceste incursiuni în diverse medii sociale se înscriau printre activitățile membrilor Uniunii Artiștilor Plastici în spiritul condiționărilor ideologice ale vremii. Geta Brătescu a intrat în Uniune în 1957 în cadrul Secției de Grafică, deși nu-i fusese permis să-și încheie studiile artistice în 1949 din cauza originilor sale burgheze. Artista și-a asumat întotdeauna variile excursii de studiu organizate de Uniune – în URSS, în Delta Dunării, în Uzinele Grivița Roșie din București – drept veritabile cercetări de teren și ocazii de a-și extinde experiența, cunoașterea și orizontul vizual, de a realiza schițe și compoziții ce vor genera ulterior alte motive și serii tematice în practica sa artistică (precum se întâmplă în cazangeria Uzinelor Grivița, din care se va contura în timp motivul cercului, creuzet alchimic de materiale și forme, dezvoltat în lucrări esențiale ale artistei).

Expoziția de față cuprinde schițe realizate de Geta Brătescu în timpul șederii ei în Deltă, alături de o parte dintre desenele și gravurile finale care au fost expuse în noiembrie 1960 într-o expoziție personală de grafică la Galeria Galateea – prima sa expoziție personală după exmatricularea din 1949 și revenirea în câmpul artistic profesionist. În ele se pot decela deopotrivă privirea atentă, curiozitatea antropologică, îndemânarea și pasiunea de a desena ale artistei, care captează și înregistrează instantanee ale unei lumi noi și totodată atemporale: Dunărea, portul, bărcile, portrete de pescari, femei surprinse în diverse munci fizice de manevrare și stivuire a stufului, etc.

„1960
În anii aceia, U.A.P. avea în program documentările: artiștii erau susținuți să se deplaseze în diverse regiuni ale țării, să lucreze acolo un timp și apoi să expună rezultatele în expoziții personale sau în saloanele oficiale. Era în mare vogă Delta Dunării; se poate analiza acest lucru din punct de vedere politic. Însă, pentru mine, a fost ocazia de a intra într-o lume exotică, pe atunci – am constatat – încă nepoluată, unde populația – în majoritate lipoveni – se mișca după legile ei ancestrale. Îmi luasem autorizație să circul folosind toate ambarcațiunile pescărești. Am străbătut astfel o zonă foarte întinsă, pe canale mari și mici, din cherhana în cherhana, până la Jurilovca și, traversând Razelmul, până la Portița, pe malul mării. Desenam, desenam, uneori punând blocul de schițe pe jos. Am păstrat câteva din acele desene; astăzi le socotesc mai interesante decât transpunerile lor ulterioare în tehnica xilografiei. A fost o experiență importantă și fericită: am trăit surprizele și emoțiile unui explorator, bucuria comunicării prin desen și, totodată, un exercițiu profesional ce nu se uită.” (G.B. 2006)

Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești – d. 2018, București) a fost o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista „Secolul 20”, în prezent „Secolul 21”.

Geta Brătescu a participat în cele mai importante expoziții internaționale de artă contemporană, precum Documenta 14, Atena și Kassel (2017), La Biennale di Venezia (2013); La Triennale, Paris, Palais de Tokyo (2012); a 12-a ediție a Bienalei de la Istanbul (2011), etc. În 2017 Geta Brătescu a reprezentat România în cadrul Bienalei de la Veneția cu proiectul „Apariții” – prima expoziție personală a unei artiste femei în Pavilionul României.

Printre expozițiile sale personale recente se numără cele de la Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2018), Hauser & Wirth Los Angeles (2018) și New York (2017), Camden Arts Center, Londra și MSK Ghent (2018), Hamburger Kunsthalle, Hamburg (2016), Tate Liverpool (2015), Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (2014).

Expoziția poate fi vizitată până pe 08 decembrie 2018, miercuri-sâmbătă între orele 12-18, iar în restul săptămânii pe bază de programare.