Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/07/2024

Scroll to top

Top

In memoriam Miron Duca @ Bistriţa-Năsăud

In memoriam Miron Duca @ Bistriţa-Năsăud
Nistor Laurențiu

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud va deschide, săptămâna viitoare, o expoziție cu lucrări ale pictorului Miron Duca. În memoria marelui artist, care ar fi împlinit 72 de ani anul acesta, vor fi acordate două premii care îi poartă numele artistelor Mirela Iordache și Ana Toma.

”În 𝟐𝟏 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduim un eveniment de suflet, în memoria Pictorului 𝑴𝑰𝑹𝑶𝑵 𝑫𝑼𝑪𝑨. Evenimentul generat de Asociația Culturală MIRON DUCA, în colaborare cu instituția noastră și Palatul Culturii, se bucură de susținerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Municipiului Bistrița, alături de o serie de reprezentanți ai mediului privat care au susținut în mod constant fenomenul cultural bistrițean.

Cu acest prilej vă puteți bucura de prezentarea unor lucrări ale maestrului aflate în colecția permanentă a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, integrate în cadrul Secției de Artă Contemporană.

Președintele Asociației Culturale MIRON DUCA o să înmâneze în acest context două premii selectate dintre evenimentele culturale derulate la nivelul județului și municipiului în anul 2023. La prima ediție de acordare a premiilor MIRON DUCA, au fost selectate artistele Mirela Iordache din București și Ana Toma din Bistrița.

Proiectul SUSPENDARE implementat de Mirela Iordache la Biserica Evanghelică din Herina a fost un model de îmbinare și valorizare reciprocă între un monument istoric și arta contemporană.

Expoziția personală TOMAGRAPH organizată de Ana Toma la Casa cu Lei din Bistrița a fost considerată un model de comunicare artistică contemporană și o îmbinare inspirată a mai multor genuri artistice.

Prin acest eveniment vă facilităm reîntâlnirea cu o parte din lucrările maestrului MIRON DUCA și cu protagonistele primei ediții a premiilor MIRON DUCA”, anunță managerul Alexandru Gavrilaș.

Reamintim că artistul plastic Miron Duca, exponent al expresionismului abstract în pictura românească și cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud din anul 2015, a murit la vârsta de 66 de ani în luna februarie a anului 2018. În 2004, Miron Duca a primit din partea Președinției României distincția ”Meritul Cultural”.