Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 13/06/2024

Scroll to top

Top

IN|SHADOW @ Sibiu

IN|SHADOW @ Sibiu
Nistor Laurențiu

Fundația IACOB și Muzeul Național Brukenthal vă invită vineri, 5 aprilie 2024 de la ora 17.00, în sala de expoziții temporare de la parterul Palatului Brukenthal, la vernisajul expoziției IN|SHADOW a artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob.
Curatori: Ana Negoiță și Alexandra Runcan.

Expoziția  integrează  o  serie  de lucrări semnate de  cuplul de artiști Viorica și Gheorghe  Iacob, selecția care compune expoziția este centrată pe  acele lucrări care  pot fi subscrise unei tendințe  stilistice  de  modulare cromatică cu  structură geometrică, prezentă în diferite și distincte  abordări la  cei doi  artiști.

Conceptul curatorial își  propune  să  documenteze, să prezinte acele elemente plastice care au  creat  coeziune la  nivelul operei celor  doi artiști, să identifice  o serie de afiliații, dar dihotomii individuale,  prezentând  lucrări  care se poziționează stilistic dincolo de  linia de demarcație dintre cele două discursuri artistice distincte, lucrări care se înscriu în arii și cercetări vizuale  total diferite,  trădând interese și abordări complementare  sau chiar contrastante  între cei  doi artiști.

Ne-ar bucura enorm prezența dumneavoastră la acest eveniment cultural organizat de Fundația IACOB din București  în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, care va fi deschisă publicului în perioada  5-30 aprilie 2024.

_________________________________________________________

Viorica  Iacob (n. 1935, Găvănești, jud. Buzău)  a absolvit  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu” – 1956-1962 la clasa Maria Buescu, studiind în paralel artă decorativă și pictură.

Are o activitate expozițională impresionantă începând cu anii 1960  prin  participare la  numeroase expoziții personale și de  grup atât în țară cât și în străinătate. Opera Vioricăi  Iacob include  lucrări de artă monumentală mozaic, tapiserie de mari dimensiuni, dar și pictură de șevalet, fiind  considerată un nume de  referință în  tapiseria românească. Lucrările artistei se  găsesc în colecții muzeale naționale și în colecții private din țară și de peste  hotare.

Gheorghe  Iacob (1925, Scutelnici, jud. Buzău – 2020, București)  a studiat pictură  și sculptură la  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu”  avându-i profesori pe: Octavian Angheluță, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Al. I. Steriadi, M. H. Maxy, Camil Ressu și Al. Ciucurencu.

Face parte dintr-o generație extrem de  prolifică de artiști  care au activat  constant în perioada  anilor 1960 – 2000, fiind una  dintre  personalitățile artistice  recunoscute și apreciate  de critică și public. Lucrează în diferite medii : pictură și grafică, sculptură și artă monumentală – mozaic.

Fundația IACOB

Fundația IACOB este o organizație înființată în anul 2017 cu scopul de a proteja și de a promova arhiva și operele artiștilor Gheorghe și Viorica Iacob. Scopul fundației este de a înființa un muzeu privat al cărui program expozițional să fie dedicat artiștilor locali sau internaționali, având în componența sa o colecție permanentă care cuprinde opera soților Iacob.

Detalii eveniment: VERNISAJ IN|SHADOW Viorica și Gheorghe IACOB

______________________________________________________________

PARTENERI:

Muzeul Național Brukenthal, Universitatea București – Centrul de excelență în studiul imaginii (CESI), Asociația Imagora CESI, Popovici Nițu Stoica & Asociații

PARTENERI Media:

Agerpres, TVR Cultural, Revista Arta, Observator Cultural, Igloo, Jurnalul Național, Radio România Cluj, Radio România Cultural, PROPAGARTA, Zile și Nopți, Empower Artists, Arte Vezi, Curatorial.ro, Cultura la Dubă, Modernism, Dilema Veche

PARTENERI de Ospitalitate:

Crama Gorgandin, MERON Coffee, ART Hotel Sibiu, PLAZA35 Sibiu, BlackCab

Ne-ar face plăcere să fiți alături de noi. Este un excelent pretext să revizitați Muzeul Național Brukenthal sau chiar orașul ca atare. În caz că veniți din țară vă așteptăm la ****Plaza 35 www.plaza35.ro, hotel partener, care a avut amabilitatea să ofere o reducere de 20% celor care vor face rezervare cu precizarea *IACOB20 pentru perioada 5-7 aprilie 2024.

Echipa Fundația IACOB