Instantanee cromatice @ Slobozia
La Muzeul Național al Agriculturii va avea loc, luni, 7 august 2023, orele 10,00, vernisajul expoziției personale Gheorghe Petre – Instantanee cromatice.
Gheorghe Petre este colorist și senzualismul picturii sale rezidă tocmai din această cercetare continuă a funcțiilor culorii, a capacității ei de a evoca forme și sentimente. Culorile cad în cascade, tensionează imaginea, o relaxează, o analizează și o regenerează.
Titlurile lucrărilor sunt relaționate cu ideile imaginilor evocate, cu intenția clară a artistului de a accentua o anumită direcție în ceea ce privește preferințele morfologice ale picturii sale. Amplele naturi statice din trecut, expresivizate la maximum de traseele de culoare verticale, care le abstractizau, făcând trimiteri spre pitorescul interioarelor țărănești sau spre discursivele reiterări ale ștergarelor, așezate pe pânză într-o mult mai atentă cercetare a potențelor plastice ale contururilor, insinuează un întreg univers spiritual, adaptat de artist unui stil liber, unde detectăm discret intonația desenului stilizat.
Așezate pe un plan vibrat cromatic, obiectele care fac parte din recuzita atelierului devin din ce în ce mai consistente prin valorile cromatice, închegând plastic tema la baza căreia stau forme geometrice amintind cărți și simple vase ce permit o cuprindere directă a lor, datorită unei paginații coerente. Florile nu lipsesc din abordările de acum, ele făcând gloria multor compoziții de-a lungul anilor de creație. Încărcate de culoare suculentă, captând eclerage în nuanțele lor pastelate sau lăsând soarele să le mângâie chiar și în implicarea mai subtilă a griurilor sau a culorilor reci, acestea sunt înconjurate de sticle, fructe sau cărți. Serenitatea albastrului intens din peisajele de câmpie denotă calmitatea, dar și demnitatea omului care sfințește aceste spații, aparținând unor întinderi nesfârșite, din care artistul selectează detalii de habitat sau secvențe ale naturii.
Pictura lui Gheorghe Petre este seducătoare prin coloritul ei venit din adâncul unei experiențe de șevalet, reevaluată în funcție de preferința pentru tot ceea ce îi oferă natura imperativă. Aceasta, prin posibilitățile ei de a da artistului șansa să recreeze, să destructureze și să facă reevaluări estetice, devine un flux liric și transcendent, fie și prin orizontalitatea ei inerentă, este concluzia criticului de artă Ana Amelia Dincă.
Comentarii recente