Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 04/12/2024

Scroll to top

Top

Ioan Burlacu – Decupaje. Pasărea cu două anotimpuri @ Iași

Ioan Burlacu – Decupaje. Pasărea cu două anotimpuri @ Iași
Nistor Laurențiu

„Ioan Burlacu – Decupaje. Pasărea cu două anotimpuri” – Memorialul Ipoteşti – 15 iunie-15 iulie 2021

Galeriile Karo în colaborare cu Memorialul Ipoteşti vă invită marţi, 15 iunie 2021, ora 14 la deschiderea expoziţiei „Ioan Burlacu – Decupaje. Pasărea cu două anotimpuri”, sala Horia Bernea, Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, Ipoteşti. Partener Asociaţia Esta B. Curator Constantin Ţînteanu.
Ioan Burlacu este un artist polivalent, cu preocupări diverse în domenii care la prima vedere nu au multe în comun. Firea sa, dar şi împrejurările, l-au îndreptat la începutul carierei spre peisaj, participă cu entuziasm la autentice lecţii de pictură în aer liber, unde a avut ocazia să-i cunoască pe unii dintre cei mai importanţi pictori ai genului. S-a bucurat de aprecierea lui Horia Bernea şi de prietenia lui Mihai Sârbulescu, i-a avut mereu alături pe Ilie Boca şi pe Vasile Crăiţă-Mândră care l-au sprijinit necondiţionat. Prima tabără de peisaj la care ia parte a fost cea de la Berzunti in anul 1982. Aceasta s-a dovedit a fi, ca să-l citez: „ o veritabilă academie în plein air. Programul era de studiu, de atentă observaţie, o lupta cu ora şi lumina, cu schimbarea continuă a culorii pe întreg parcursul zilei. Eliminarea detaliilor neimportante din cadrul ales cu vizorul, ordonarea elementelor rămase, armonizarea factorilor emoţionali cu cei ai gândirii artistice şi compoziţionale, toate acestea necesitau o exersare continuă. Taberele ne incărcau pentru atelier, acolo, în lipsa peisajului eram diferiţi si aveam alte preocupari artistice.” Au urmat apoi: Geamăna, Măgura, Tescani, Poiana Sărată, Dărmăneşti, Agafton, Ipoteşti, Durău, Sadova. După 2000, vor fi rezidenţele de la Slănic Moldova, Câmpulung Muscel, Mraconia, Băluşeşti, Straja, Moineşti, Râşca. Anii 1980-1990 au fost din toate punctele de vedere cei mai efervescenţi şi benefici, apogeu al creaţiei artistice cu un înalt nivel de performanţă . Numeroşi artişti locali participanţi au pictat cu precădere peisaj, dintre aceştia s-au remarcat Ilie Boca, Vasile Crăiţâ-Mândră, Ștefan Pristavu, Aurel Stanciu, Gheorghe Velea, Mihai Butnaru, Silvia Anghel, Ioan Burlacu, Cristina Ciobanu, Carmen Poenaru, Ioan Lăzureanu, Diana Brăescu, Ion Cuculiuc, Marius Crăiţă-Mândră, Mihai Bejenaru, Vasile Ulian, Mariana Papară, Ion Văsâi, Dan Palade, Silvia Tiperciuc, Ion Mihalache si Dumitru Macovei. Datorită perioadei de excelenţă menţinută aproape două decenii, numărului mare de artişti ai locului din generaţii diferite implicaţi, volumului mare de lucrări de foarte bunâ calitate rezultate, altor caracteristici specifice care au avut la rândul lor un rol important, se poate susţine ideea existenţei în epocă a unei adevărate „Școli de peisaj băcăuană” care ar merita consemnată.
În legătură cu parcursul său artistic Ioan Burlacu mărtusiseşte:„Am fost împins pe acest drum sinuos, la un moment a făcut o deltă , întreruptă doar de micile curgeri ale taberelor de vară , unde făceam doar peisaj din motive independente de mine la început şi tot mai dependente pe parcurs. În cele din urmă în atelier am ajuns să am pe de o parte peisaje, pe de cealtă lucrări de grafică si colaje care erau total diferite. Le lucram întotdeauna astfel: peisajul cu atenţia de obicei acordată lucrărilor pe hârtie, colajele si graficele ca la peisaje. Oarecum în ton cu ce spunea Teodor Moraru: “În pictură, temele minore trebuie abordate foarte serios, iar cele importante tratate lejer” .”
Expoziţia „Ioan Burlacu – Decupaje. Pasărea cu două anotimpuri”, prezintă pictură (1986-2000), desen (1973- 1996) şi obiect (2002-2009). Perioada în care poate fi vizitată este 15 iunie-15 iulie 2021.