Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/04/2024

Scroll to top

Top

La pas prin atelierele UAP din Doamnei 5

La pas prin atelierele UAP din Doamnei 5
Doctor

Proiectul „La pas prin atelierele UAP din țară” propune familiarizarea atât a publicului de specialitate cât și a celui larg cu clădirile și atelierele de artiști ale UAPR din București, Râmnicu Vâlcea, Arad, Timișoara prin expoziții și ateliere deschise.

Sâmbătă și duminică, 24 și 25 iunie, între orele 12.00 și 19.00, se deschid ușile atelierelor de la etajele 1-5, din strada Doamnei nr 5, sector 3, București – faimosul „Borcan”, un bloc turn emblematic ce găzduiește artiști peste 50 de artiști, de aproape 40 de ani. Imobilul era construit cândva de firma de asigurări Adriatica, pentru ca în perioada comunistă să devină sediul Tehnoimport – o structură care se ocupa să exporte spre Spania cauciucurile fabricate de Danubiana București și de Victoria Florești. Clădirea, modernistă, a fost proiectată în 1935 de arhitecții H. Stern, Rudolf Frenkel, Marcel Locar și este unul din puținele blocuri cilindrice ale României interbelice. Încă poartă reclamele firmei Tehnoimport.

Artiști: Angela Alexa, Atoma, Marius Burhan, Maria Cioată, Mihaela Constantin, Dorina Horătău, Maria Panțur, Ilina Schileru, Sabina Suru, Aniela Ovadiuc și mulți alții.

„E o clădire cu suprațetele curbe, des întâlnite în acea perioadă, care oferă o compoziție aparte. Alipirea la calcanele construcțiilor existente conduce la retragerile succesive de la ultimele etaje. Acest lucru s-a întâmplat din rațiuni de ordin urbanistic, dar și din dorința proiectanților de a crea un volum deosebit. Clădirea găzduiește ateliere ale Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) încă din anul 1985. De la etajul 6 la cele superioare există apartamente de locuit și sedii de firmă.” Ioana RIZEA bucurestiivechisinoi.ro

Clădirile UAPR se află presărate prin centrul Bucureștiului și adăpostesc zeci de ateliere, cu o artiști de diverse vârste, notorietate sau practici artistice. Deși adânc înrădăcinate în mentalul colectiv al profesioniștilor din artă (fie prin curiozitate, râvnire sau zvonuri), aceste spații de creație din clădiri de patrimoniu și zone istorice ale orașului sunt rareori vizibile și accesibile nu numai publicului larg, dar într-o mare măsură și celui de specialitate.

Parteneri media:
Propargarta, Vice.com, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Feeder, DigitizArte, Revista Atelierul, Munteanu, Igloo, Empower Artist Magazine, HAPP.

Proiect este organizat de Asociația Nucleu 0000, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.