Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 14/11/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Nest(s) / Maia Ștefana Oprea @ CCPB[:]

[:ro]Nest(s) / Maia Ștefana Oprea @ CCPB[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Foișor, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia

Maia Ștefana Oprea este artistul invitat al galeriei noastre. Ea va deschide sâmbătă o nouă expoziție in situ realizată pentru spațiul galeriei Foișor de la Mogoșoaia. În 8 decembrie, începând cu ora 16.00 vom o susținem pe Maia Ș. Oprea. Câteva cuvinte despre conceptul curatorial găsiți în rândurile de mai jos:
„Maia Ștefana Oprea invită privitorul în spațiul ei creativ pe care-l relochează la galeria Foișor a Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia. Nest(s) reprezintă spațiul identitar în care artista își desfășoară activitatea, și totodată Nest(s) reprezintă propria-i operă. Cu ceva vreme în urmă autoarea mărturisea că „trăiește în propria creație, ca într-un organism într-o continuă desfășurare”. Tocmai acest spațiu intim M. Ș. Oprea îl face cunoscut publicului printr-o instalație in situ care cuprinde obiecte, desene, artă video, picturi autoreferențiale. „Tânăra de la arhiva de viață” (precum o caracteriza Gabriela Massaci) reciclează obiectele din imediata vecinătate (plante, cărți, petale de trandafir, praf vegetal) transpunându-le în sculpturile-obiect. Fiecare lucrare din expoziția M. Ș. Oprea poartă cu sine memoria reciclată a obiectelor autoreferențiale. Fie că este vorba de pânze anterioare sau de obiecte uzuale, M. Ș Oprea le reciclează inserându-le în noile lucrări. Astfel, artista pune în discuție noi posibilități pe care opera de artă le poate dobândi în relația cu propriul autor. Timpul și spațiul sunt factorii decisivi care determină recontextualizarea operei prin reciclarea conținutului și formei obiectului artistic. În ce fel va fi revalorificată forma inițială într-un alt spațiu, dar în altă perioadă de timp? Ce presupune ieșirea din propriul CUIB/NEST, dar confruntarea cu cel comun CUIB(URI)/NEST(S). Cât din spațiul personal devine spațiu comun, cât din spațiul comun devine spațiu personal?! Pornind de la metafora cuibului de pasăre, M. Ș. Oprea identifică atelierul cu propriul CUIB; iar spațiul comun este echivalentul CUIBurilor. Concurența celor două spații și lupta pentru supremația unuia sau altuia este redată prin amplasarea unui joc de GO pe tabla mare a unuia dintre pereții galeriei. Astfel, privitorul este provocat la un exercițiu de imaginație, în care piesele de GO pot adera la spațiul intim al atelierului-CUIB sau dimpotrivă, la spațiul comun al CUIBurilor.”
Raluca Băloiu, critic de artă, curator

Maia Ştefana Oprea a absolvit Universitatea Naţională de Arte Plastice din Bucureşti, secția Pictură – licența în 2012 și master în 2015, cu burse de studii universitare în Franța, École Nationale Supérieure d’Art de Grenoble şi Haute Ecole des Arts du Rhin, Strasbourg şi în SUA, la Savannah College of Art and Design. A susţinut expoziţii personale în România (Anca Poterașu Gallery, Colony Art Gallery, Kube Musette, Galeria AnnArt), în Tunisia (2014), a avut trei expoziţii în UK în 2005 (ICR Londra, Liverpool şi Southampton) şi în Italia (2005). În 2017, Maiei Ștefana Oprea i s-a acordat Premiul Matei Brâncoveanu pentru Arte Vizuale.

[:]