Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 01/05/2024

Scroll to top

Top

OGLINDA DE LEMN II @ Timişoara

OGLINDA DE LEMN II @ Timişoara
Doctor

Instalație de Arta Contemporana

4 August 2023 – 15 August 2023, 18:00 – 21:00
Parcul Regina Maria (Coronini)

Realizarea a două instalații de artă contemporană, de către doi artiști: unul local și unul internațional, realizate în structura șarpantei bisericii de lemn, adăugând, astfel, un layer contemporan non-invaziv asupra cadrului tradițional, ca metaforă a intervențiilor contemporane asupra obiectivelor de patrimoniu.

Prima instalație va fi realizată de Gabriel Kelemen și reprezintă o prelegere, un colocviu interactiv cu proiecție, ce urmărește și exemplifică dimensiunea naturală-arhetipală-simblică a codrului, arborelui cât și a materiei lemnoase văzută ca și materie primă, în relație cu arhitectura tradițională a bisericilor din lemn. Este exemplificată ilustrată și pusă în discuție, valoarea patrimonială a arhitecturii ecleziale, cu trimiteri interdisciplinare conexe spre incinta corpului bisericii din lemn, văzută ca și rezonator sacramental.

În paralel, artistul Sergiy Rakevich va realiza, printr-un performance, o instalație care spune povestea bisericii de lemn de la Povergina, a cărei șarpante creează decorul evenimentelor propuse prin proiect: cum aceasta a ars, cum a fost abandonată și renaște acum, în cadrul școlilor de restaurare realizate de Asociația Biserici Înlemnite. Această poveste este pusă în oglindă cu situația tragică cu care Ucraina, țara natală a artistului, se confruntă în acest moment.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


Concept:

Acțiune performativă ce se construiește prin juxtapunere, având ca materie primă fragmente din lemnul erodat al bisericii din Povârgina,  acoperământ eclezial vetust, martor sacramental al descompunerii, al degradării pulverulente ce se mistuie  implacabil în malaxoarele nemilosului element Foc carnea de lemn… ce renaște mai apoi. Demersul efemer urmărind liber un traiect intuitiv, invizibil, asemeni unei hărți de fum. 

Se construiește timp de 3 zile, cu ajutorul grupului de studenți în incinta structurii acoperișului bisericii ce se află în locația din parc, un contur din lemn în formă de pește ca și simbol paleocreștin, în a cărui interior vor fi inserate fragmente din lemnul carbonizat alături de zone libere.