OMNIA @ Muzeul “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat

OMNIA, expoziție de autor a Alexandrei Baciu la Muzeul “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat
Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 februarie – 10 iunie 2025.
Vernisaj: joi, 20 februarie 2025, ora 11:30, în Sala Turn a Casei Domnească Brâncovenească, Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.
O expoziție personală cu o selecție de 55 de picturi realizate pe parcursul a 15 ani, semnate de artistul plastic Alexandra Baciu, ce explorează ecourile sacrului feminin prin reminiscențe ale ancestralului, este deschisă publicului amator de cultură în Sala Turn a Casei Domnească Brâncovenească la Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.
Prin straturi de pigment pe pânze monumentale și simboluri extrase din adâncurile memoriei colective, Alexandra Baciu pornește într-o călătorie conceptuală cu scopul de a recupera ecourile pierdute ale Femininului Sacru, cu ajutorul arheomitologiei, practicilor spirituale uitate, cât și prin memoria fragmentară a generațiilor trecute. Aceasta, nu este doar un pelerinaj vizual în timp, ci și un act de amintire – o invocare artistică a vocilor uitate care au modelat odată spiritualul și mitul, împletind fragmente de tradiție orală, mitologie și memorie ancestrală pentru a reînvia o poveste care nu a fost scrisă niciodată, dar a existat întotdeauna în istoria personală. OMNIA nu este doar o reflecție asupra trecutului, este un apel de a redescoperi și reimagina o înțelepciune conținută ce a existat întotdeauna, acoperită doar de un strat superficial de uitare, într-un tărâm în care femininul sacru nu este uitat, ci pur și simplu ascuns, așteptând să fie trezit.
Cele 55 de picturi expuse includ și unele de dimensiuni ample, a căror prezență monumentală subliniază temele explorate. În timp ce tehnica rămâne cea clasică a uleiului pe pânză, Alexandra încorporează elemente subtile dar de efect, prin folosirea pigmenților fluorescenți revelați prin lumina UV – element ce adaugă o dimensiune ascunsă, o experiență ce depășește spectrul vizibil.
Expoziția de artă plastică OMNIA, de Alexandra Baciu, este deschisă la Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat până pe 10 iunie 2025.
Expoziția a fost vernisată pe 20 februarie, în prezența unui public cald. Au vorbit despre lucrările expuse Roxana Visan, director interimar al Muzeului Municipal Octavian Mosescu din Ramnicu Sarat, Victoria Maciuca, organizatoare a proiectului „Gradina Mosescu” din Ramnicu Sarat și Daniel Costache, directorul Muzeului Judetean Buzau
Victoria Măciucă, organizator al proiectului “Gradina Moșescu”: “Când Roxana Vișan – director al Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat m-a rugat să îi recomand o pictoriță pentru evenimentele lunilor februarie-martie (Dragobete, 1 și 8 Martie) mi-a venit spontan în minte Alexandra Baciu, de parcă ar fi stat permanent acolo în așteptare, gata să ia startul. Alexandra a răspuns cu promptitudine acestei propuneri iar expoziția este deja pe simeze spre bucuria noastră, a celor implicați pentru realizarea ei, dar, mai ales, a amatorilor de artă. Dincolo de elementele din CV care o recomandă (faptul că are studii de artă atât în țară cât și în străinătate, că a fost studenta lui Ștefan Câlția, că are participări la expoziții internaționale, că, deși tânără, se menține în fruntea plutonului de artiste de succes ale artei noastre contemporane), Alexandra Baciu mi-a rămas întipărită probabil undeva în străfundul memoriei mele afective ca „un suflet de om” și acest lucru spune totul. Iar expozițiile din „Grădina Moșescu” care au coagulat în decursul celor 5 ani de existență numai astfel de „suflete”, este, iată, cea care a determinat, practic, posibilitatea înfăptuirii acestei expoziții, toate lucrările cu care Alexandra a participat la expozițiile din grădină aflându-se deja în colecția noastră.
De ce „OMNIA”? Pentru că, chiar dacă pare fi o expoziție tematică, dedicată femeii, este mai degrabă o retrospectivă a întregii creații a Alexandrei, a cărei chintesență pare a fi ”sacrul feminin”. Este, mai degrabă, o închinare pe care artista o aduce femeii din toate timpurile, ca stâlp al societății. Fără a fi o feministă, Alexandra constată rolul și importanța femeii în societate, și nu doar legat de faptul că femeia este cea care dă naștere, care procreează, care asigură continuitate umanității – acum nu mai este o regulă, deoarece am văzut că pot naște și bărbații (nu ne mai miră nimic, suntem nevoiți să constatăm un progres denaturat chiar dacă nu îl acceptăm) -, ci pentru capacitatea ei de sacrificiu și de dăruire în această luptă permanentă cu existența. Că doar nu degeaba în decursul istoriei au existat perioade în care matriarhatul a fost dominant la nivel social.
Și chiar dacă imaginile din lucrările expoziției înfățișează altceva decât chipuri sau corpuri feminine, ele au o legătură directă cu sacrul feminin pe care Alexandra Baciu îl aduce în prin plan în mod firesc ca pe un dat al legilor firii. Fizionomiile, ca și poziționarea nudurilor te duc cu gândul la sfințenie prin curățenia imaculată a modului în care sunt reprezentate. Lumina sfântă care se revarsă pe trupul unei femei doborâte de viață este o chemare la renaștere, o rechemare la lupta cu viața, din care, de cele mai multe ori femeia iese victorioasă. Cât despre modalitatea de exprimare plastică, am constatat la aceste lucrări o întrepătrundere a culorilor unele în altele dându-mi senzația că Alexandra urmează liniile unui desen imaginar, existent doar în mintea ei, care delimitează contururile, din culoare, în transpunerea imaginilor pe pânză. Mi-a confirmat că nu m-am înșelat cu această impresie și acest lucru face pictura sa și mai apreciabilă. Mă gândesc la portretele, de un dramatism sfâșietor, cât de greu o fi fost a le reda expresiile fără ajutorul desenului. Îmi amintesc că, atunci când a realizat portretul lui Alexandru Măciucă, Alexandra mi-a spus că nu i-a fost deloc greu, că odată începută lucrarea și vizualizată mental, succesiunea „punerii în scenă” vine de la sine! Și îmi mai amintesc ceea ce a afirmat Daniel Costache, directorul Muzeului din Buzău, prezent și el la acest vernisaj: „Acum înțeleg de ce aveți atâtea capodopere în muzeu!”
Toate portretele de femei din această expoziție conțin acest „mental” care întruchipează sentimente, trăiri, emoții! Să ne bucurăm, așadar de acest mănunchi de existență umană, în care Alexandra Baciu le aduce împreună spre a elogia eternul feminin.
Daniel Costache, Director al Muzeului Județean Buzău: “Pe Alexandra Baciu o știam deja din alte expoziții personale și de grup. Sunt unele expoziții care sunt avantajate de spațiu, și sunt unele expoziții care sunt complet dezavantajate de spațiu, însă expoziția pe care am văzut-o astăzi, acum, pentru prima dată, cred ca s-ar potrivi, de fapt sunt convins că s-ar potrivi în orice fel de spațiu. Are foarte mult volum, ceea ce îmi place foarte mult, are foarte multă culoare, și ceea ce îmi spune mie că este o expoziție grea dar sublimă, și de organizat, și de realizat și de pus în scenă, pentru că am văzut câteva imagini despre cum s-a pus în scenă această expoziție. Este o expoziție care ar sta bine în multe spații, în orice spațiu expozițional interior sau orice spațiu expozitional exterior. Spațiul în care ne aflăm acum se pare că o avantajează. Este o expoziție care pe mine m-a impresionat când am intrat am dat cu ochii de aceste lucrări, și m-am întrebat de ce atat de mult întuneric la o persoană atat de tânăra, dar în momentul în care m-am uitat în sală am început să mă deschid, am văzut foarte multă culoare, foarte mult roșu, foarte mult violet, ceea ce înseamnă ca se potrivește culoarea folosită cu spiritul și sufletul artistului, ceea ce îmi place. Felicitari, ție ca artist pentru ceea ce ai realizat, felicitări vouă ca muzeu, iată că încă o dată Gradina Moșescu dă valoare și dă plus valoare în tot ceea ce se întâmplă în lumea artistică din Râmnicu Sărat dar și buzoiană și națională.”
Organizat de: Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat
Adresa: Str. Constantin Brâncoveanu, Râmnicu Sărat
Persoană de contact: Roxana Vișan, director interimar al Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat
Comentarii recente