Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/11/2024

Scroll to top

Top

Omul în lume @ Simeza

Omul în lume @ Simeza
Nistor Laurențiu

     Galeria Simeza are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției „Omul în lume. Fragment”, pentru a păși împreună în spațiul tot mai bogat al atelierului din Pangratti, ce adăpostește lucrările sculptorului Adrian Pîrvu și ale fiicei sale, Elena Pîrvu. Expunerea prezintă în primul rând un dialog, văzut în acest caz ca spațiu paradigmatic progresiv, ce dă posibilitatea interogării raporturilor dintre mediile plastice și modalitățile de reprezentare a lumii.

     Sculptorul caută ritmul unei anumite trăiri prin „sesizarea traseelor energetice în construcția spațială a formei”.  În acest fel, pe masură ce dispar neclaritățile din jurul ei, dispar și cele din jurul trăirii/ideii pe care a dorit să o exprime. Pentru filosoful György Lukacs  “ritmul este funcția antropomorfizantă a conștiinței” (N. Tertulian) . Travaliul său șlefuiește apariția formei și trebuie înțeles ca un mod de a reflecta asupra realității. Lucrări precum „Călcătura zeului” (marmură), „Încătușare” (lemn), „Ofrandă”  sau „Roata timpului” par să cerceteze condiția umană făcând apel la corp ca dovadă-martor al unor decizii (răzvrătire, jertfă, resemnare, etc). Trăirile interioare sunt completate prin elemente geometrice, validând conștiința sinelui în raport cu mediul înconjurător.

     Pictorul însă se aruncă în necunoscut. Șansa, visele conștiente, relația dintre cuvânt și imagine (Baudelaire, Goethe, Dante), raportul dualitate/ambivalență, dinamica dialogului sau a sistemelor de comunicare vizuală sunt teme abordate cu sinceritate prin gest, simetrie și proporție.  Personajele arhetipale, din seria „În căutarea identității”, ies în evidență prin cămeșile albe, realizate de artistă și în ceramică, ca martor reflectiv al transformărilor din ambianță. Dacă se poate observa o moștenire, aceasta este sinceritatea cu care chestionează materia și forma prin apelul la ritm, tradus aici ca puls al vieții.

     Demersurile se implusionează reciproc și oferă o lecție de atelier prin procesul de producere și reproducere a existenței, dar și de viață, unde fiecare personaj reprezintă o afirmare a puterii lăuntrice umane de a iubi, de a se jertfi, de a căuta sau de a se resemna cu admirație în fața forței motrice a lumii și a legilor sale.  

Adrian Pîrvu (n. 30 iulie 1963) Studii: absolvă în 1992 Academia de Artă Bucureşti, profesor Vasile Gorduz; 1993, Bursa „Theodor Aman”; 2008, doctor în arte vizuale, UNAB; din 1993 membru UAP; 2006-2011, şef Catedra de sculptură, UNAB. Premii: 1994, pr. tineretului, UAP; 1997, pr. criticii, UAP; 1998, pr. pentru sculptură, Primăria Bucureşti şi UAP; 2001, pr. pentru sculptură, Primăria Bucureşti şi UAP (arhiva Brezianu)

Elena Pîrvu (n. 4 octombrie 1994) Studii: absolvă în 2018 Academia de Artă Bucureşti, secția pictură;  absolvă în 2021 Academia de Artă Bucureşti, secția ceramică; Expoziții colective: 2013 – Căminul Artelor Vizuale Gallery București, 2013 – Go Art Projects Gallery București, 2014 – Triade Center Gallery Pitești, 2014 – Universitatea de Studii Economice București, 2016 – Galeria Anca Poterașu București, 2021- Galateea Contemporary Art București