PALINDROM @ Iași
Expoziție „PALINDROM” – Monica Pop.
27 aprilie -03 mai 2022
Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Galeria de Artă APARTE are plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția „PALINDROM” semnată de artista Monica Pop.
Finisaj: marți, 03 mai 2022, ora 18:00
Curator: Cristian Nae
Expoziția va fi deschisă în 27 aprilie -03 mai 2022
Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Galeria de Artă „Aparte”
Str. Codrescu Teodor nr.6, Iași
Vă așteptăm!
„Vă invităm să vizitați expoziția PALINDROM semnată de Monica Pop.
Expoziția este deschisă în începând cu data de 27 aprilie 2022 la Galeria Aparte a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și se va încheia marți, 3 mai 2022, cu un finisaj, la ora 18.00. Expoziția va fi prezentată de Conf. univ. dr. Cristian Nae.
„Mi-am propus o explorare a celor două lumi după care ne ghidăm mai mult sau mai puțin inconștient: cea vazută și cea nevazută -imaginea cotidianului percepută ca oglindire imperfectă a experiențelor cu care interacționam.
PALINDROM – paradoxul cuvintelor sau cifrelor identice, din ambele sensuri de citire (ex., palindromul perfect: 22.02.2022)
De ce nu ar exista palindroame și in „citirea” imaginilor? Cele 20 de lucrări se doresc a fi palindroame imperfecte – de această dată – ale vizualității, invitând privitorul la redefinirea propriei interpretări a realității.
Lumea vazută prin transparente sparte, fragmentarea interioară și exterioară, geometrie care calmează, „picuri” de culoare ce puncteaza stări, imagini cotidiene banale, transformate în oglindiri ce isca întrebări” – Monica Pop.
„Monica Pop dezvăluie prin activitățile de creație artistică și cercetare științifică, un tablou al evoluției exprimărilor și soluțiilor compoziționale, punând accent pe problematica interdisciplinarității în creația artistică, evidențiind interferențele rafinate și expresive ale design-ului cu artele vizuale. Astfel, conjugând armonios tehnici mixte, simboluri și variate tipuri de materiale, artista ne invită să contemplăm, printr-un exercițiu de sinceritate, proiecții vizuale minuțios construite, ce pun în valoare indeniabila capaciatate de transfigurare stilistică a spațiului compozițional.
Problematicile pe care le abordează imuabil în cercetarea științifică sunt legate de semiotica vizualului, un domeniu pe care îl explorează de mai bine de 15 de ani, publicând în acest sens numeroase lucrări științifice. Analizând aria semnificației semnelor, privirea dincolo de semnul propriu-zis, Monica Pop conectează prin coduri vizuale, experiențe extrasenzoriale într-un demers euristic, transpus în dinamica expresiilor vizuale specifice artei contemporane.
Activitatea artistică este dublată de activitatea didactică și managerială, Monica Pop fiind conferențiar universitar doctor la Specializarea Design din cadrul Facultății de Arte vizuale și design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Coordonator de studii doctorale în cadrul Şcolii Doctorale Arte vizuale și Director al Școlii Doctorale Domeniul Arte Vizuale din cadrul aceleiași instituții, aceste aspecte interferează și completează profilul profesional al artistei, reflectat prin expozițiile personale, prin participări la expoziții de arte vizuale colective, prin coordonarea a numeroase proiecte artistice și de cercetare, prin participări la conferințe științifice naționale și internaționale, și nu în ultimul rând, prin publicarea de tomuri și articole de specialitate”. – Critic de Artă dr. Mirela Ștefănescu”
Comentarii recente