Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/12/2024

Scroll to top

Top

Pas în doi @ Braşov

Pas în doi @ Braşov
Nistor Laurențiu

Pas în doi – Mihaela și Valentin Ganța

Cei doi artiști – Valentin Ganța, născut în 1953 la Ticușul Mare, Brașov și Mihaela Florentina Ganța născută în 1957 în Bălcești, Vâlcea s-au întâlnit la Institutul de Artă Plastică ,,Nicolae Grigorescu ” din București, institul pe care l-au absolvit în 1979. De atunci și până la trecerea în neființă a lui Valentin, viața lor a devenit una, trăind într-un împreună: bucuriile, greutățile și frământările, preocupările, ideile, momentele divine ale creației și împlinirile profesionale.

Îi prezentăm deci, împreună ea în postura ei de pictor, deși s-a manifestat și în zona ceramicii, a tapiseriei, a artei murale religioase, a ilustrației, a happeningului etc., iar el, un excelent profesionist al ceramicii, al artei decorative și digitale, va fi prezent în expoziție prin intermediul fotografiei, pentru care a fost premiat UAP, marea sa iubire care i-a adus satisfacții și ca angajat al Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.

Aparent un taciturn, orientat spre substanța meditativă, Valentin Ganța este preocupat de esențe, de o sinteză a formei, bine calculată, într-o armonie și un echilibru al energiilor tinzând spre dispariția disonanțelor.

Rațiunea și spiritul său nediseminate îl duc spre realizări conceptuale variate, uneori cu implicații profunde care ating sacrul.

Mihaela Florentina Ganța alege să aibă un discurs cu note lirice, o viziune proprie în interpretarea realității, expresionistă, figurativă, abordând caracterul iluzoriu al existenței umane, al destinului perceput ca unul tensionat – sau printr-o întoarcere la portret, ca o dorință de redare si echilibrare a cosmosului interior. Natura pe care ne-o prezintă are o latură salvatoare și a tot vindecătoare. Peisajul este spiritualizat, cu sensibilități și tensiuni, cu ecleraje și armonii ale văzutului și nevăzutului în care materia devine imponderabilă, transparentă sau cu grafii delicate, cu rezolvări estetice rafinate, în care culoarea se afirmă cu mare vigoare, lumina difuză vibrează ca într-o zbatere de aripi printre numeroasele forme vegetale. Borangicurile rafinate din naturile statice strălucesc discret învingând drame întrețesute în suprapuneri de culoare și tușe verticale, totul într-un joc formal al compoziției cu orizontul înalt unde frumusețile ne sunt promise.

~ Victoria Țăroi, curator