Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 17/11/2024

Scroll to top

Top

Pictură şi Sculptură @ Iaşi

Pictură şi Sculptură @ Iaşi
Nistor Laurențiu

În perioada 30 august – 25 octombrie 2024, Galeria de artă DANA invită publicul iubitor de artă la expoziția de artă vizuală semnată de artiștii: DUMITRU MACOVEI (pictură) și GIULIAN DUMITRU (sculptură).

Vernisajul va avea loc vineri, 30 august, ora 18.00, str. Prof. Petru Cujbă nr. 17, Iași.

Curatori: Smaranda Bostan și Maria Bilașevschi.

DUMITRU MACOVEI este pictorul pentru care subiectul reprezentat nu este un dat, ci rezultatul unor asocieri, reformulări, al unor sinteze și a unei percepții asupra “obiectului” conform lentilei unei iconografii proprii. Tocmai de aceea, naturile statice, florile ce-și relevă perena frumuseţe, surprinsă de pictor în acea clipă a zilei când lumina cuprinde întregul făcând să tresară materia, par a fi mai adevărate în substanță în fața realului reprezentat. Și prin această substanță își croiește pictorul propriile însemne, devenind treptat un vizionar pentru care simbolurile încărcate cu lirism, metaforele plastice, metamorfozele obiectelor redau factura unei expresivități autentice, toate la un loc relevând substanța inclusă, cea a valorilor culturale și, deopotrivă spirituale, reprezentative ale contemporaneitãţii.

Senzualitate şi poezie, oniric și real în același timp, sculptorul GIULIAN DIMITRIU pare a descinde din modernismul avangardist ce se auto-reinventează cu fiecare privire, oferind spectatorului posibilitatea de a pătrunde într-o construcție supra-umană. Citatele culturale din lucrările sale apelează istoria artei, fără a o interoga, mai degrabă afirmaţii decât întrebări, prin abstractizare sau analogie cu date naturale, te face să găseşti în rotunjimi, în materialitate şi în formă, evocarea umanităţii şi a naturii deopotrivă. Creaţia sculptorului nu ni se dezvăluie “aşa cum este”, ci conform asocierilor pe care fiecare privitor le face în faţa acesteia, cu propriul fond cultural şi artistic, fiecare lucrare fiind o eliberare din cercul steril al unor prejudecăţi, în care surpriza jocului de volum, spargerea planurilor de linişte cu un moment de explozie ca rezultat al urmăririi materiei în mişcare, în procesul său dinamic, iradiază un fior vital sculpturii contemporane.

Maria Bilașevschi