Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/09/2024

Scroll to top

Top

POWER & FRAGILITY @ Iaşi

POWER & FRAGILITY @ Iaşi
Doctor

Marinela Ciobanu

Artist invitat: Claudiu Ciobanu

Curator: Maria Bilașevschi

Galeria de artă Victoria, Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași

Opening: vineri, 6 oct. ora: 18.00

Expoziția face parte din evenimentele organizate cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor, Iași și poate fi vizitată în zilele de 6-8 octombrie, între orele 18-24.

“Marinela Ciobanu pune sub semnul întrebării granițele dintre om, cultură și natură. Lumea ilustrată de artistă este una dintre prezent, viitor și trecut. Reprezentările sale nu sunt distopice, ci o explorare intuitivă a relației dintre materie și memorie, dintre permanența iluzorie și fragilitatea imanentă. Tocmai de aceea, interioarele părăsite, create de om, ne sunt familiare prin fiecare obiect de mobilier, prin tablourile ce atârna în fundal, prin fragmentele de intimitate, odată însuflețite. Amestecul dintre inert si organic, dintre acumulările materiale, obiectele realizate de om (artificialia) și cele preluate din mediul natural (naturalia), transformă fiecare interior într-o menajerie, în care metamorfozarea omului în corespondentul mamifer contopește în discursul artistic meditațiile cu privire la sistemele de putere cu istoriile și miturile fondatoare ale unei lumi prinsă în cădere liberă, cu o evoluție ce ar putea să devină o lecție reală.

Surprinse de la distanță, privite asemenea unor cadre ce se desfășoară independent de voința observatorului, relațiile ce se stabilesc între creaturile naturii și cadrul pe care îl tranzitează sau domină, pun sub semnul întrebării bazele ideologice ale modurilor noastre de a face și de a gândi. Proiectul gândit de Marinela Ciobanu dezbate, prin personificări, chestiuni ce țin de reziliență și adaptare, fără injoncțiuni de întoarcere la modelele vechi, cunoscute, de existență, ci mai degrabă de a inventa alte tipuri de relații cu mediile noastre, pe baza a ceea ce învățăm din istorie, antropologie, sociologie, ș.a.. Aceasta se traduce printr-o inversare a drepturilor și a îndatoririlor în sferele vieții, o contestare a dominației umane, o reconsiderare ca subiect și nu obiect a naturii și, per total, prin instaurarea unui nou ecosistem de relații, cu accent pe echilibrul dintre natura instinctuală a ființelor, indiferent de specie, și construcțiile sociale ce le definesc, unde prioritare nu sunt sistemele de putere ci experiențele individuale.

Omul, își devolează propria fragilitate prin muzeificarea obiectelor ce îi definesc existența. Marinela Ciobanu transferă atenția dinspre calitatea de trofeu (cerbul în mărime naturală de pe televizor), dinspre simbol mitic (lupul), dinspre fabulă a actanților înspre capacitatea lor de a oglindi și de a stratifica istoria. Adaptabilitatea la lumea hiperdigitalizată, la problemele de mediu, la schimbările geo-politice și sociale este văzută în paradigma vulnerabilității, adaptarea fiind, după caz, salvare ori prăbușire. Aparent introspectivă, chestionarea Marinelei Ciobanu a ceea este “viu”, deci rezilient la schimbare, este în fapt o descriere plastică a dinamicii globale, fără poli definiți ca puteri, doar cu amprentele întipărite în spațiu ale unor existențe ce își caută balanța între putere și fragilitate.

Claudiu Ciobanu, artist invitat, aduce pe simeză o narațiune vizuală ce potențează vulnerabilitatea în timp ce chestionează percepția și interpretarea. Animalele sale, ce trezesc inițial amintiri nostalgice ale unor apariții asociate copilăriei, omniprezentele bibelouri de porțelan al căror rol decorativ cu accente artistocratice s-a banalizat prin consumul în masă, nu sunt reproduceri fidele nici ale speciei, nici ale unui posibil obiect. Artistul asamblează un bestiar al puterii introducând părți anatomice ce se joacă cu teme simbolice contrastante, combinându-le.“

curator

Maria Bilașevschi

–––––––––––––

Marinela Ciobanu

Născută în 1984, trăiește și lucrează în Iași. Se concentrează în practica sa artistică pe capturarea momentului prezent și explorarea unor teme precum identitatea, intimitatea și relația noastră cu realitatea imediată. Prin arta sa, reflectă asupra realității contemporane și a provocărilor acesteia. Lucrările sale redau propria fragilitate și sunt o mărturie a momentului prezent într-o lume din ce în ce mai agitată și dificilă de explorat. Deși conexiunea dintre oameni și natură pare să se estompeze, ea încă găsește moduri de a le împleti în arta sa.

Picturile sale sunt un exemplu elocvent de curiozitate și dorință de a înțelege lumea din jurul ei. Creațiile sale provoacă privitorul să experimenteze momente de introspecție și autodescoperire, să-și pună întrebări despre locul lor în lume și relația lor cu ceilalți. Lucrările sale sunt caracterizate prin delicatețe și subtilitate.

A absolvit în anul 2007 Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, specializarea Pictură, din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2009, a absolvit masteratul în Arte Plastice, din cadrul aceleiași Universități. În anul 2006, a participat cu o bursă Erasmus la Universidad de Salamanca, Spania. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași din anul 2007.

Claudiu Ciobanu(n. 1984). Face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, UNAGE Iaşi. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, Galeria Nouă, ICR, Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin, Viena. Dintre cele mai recente proiecte personale amintim expoziția „Memento Vivere”, ICR, Viena, 2023 sau „SOLARIS” la Galeria Artep, Iași 2022.

În pictura lui Claudiu Ciobanu se observă o amprentă a propriilor experiențe, abordând teme precum memoria, spațiul, timpul, realitățile imaginare, toate acestea centrate pe autoreflecție și introspecție. Cercetarea lui nu se concentrează pe emoția adusă de opera sa, ci mai degrabă pe căutarea adevărului și încearcarea de a ajunge la claritate, acea sinteză aproape imposibilă între metafizică și artă.

Maria Bilașevschi

Maria Bilaşevschi, este lector univ. dr. Facultatea de Arte Vizuale, UNAGE Iași, critic de artă și curator, presedinte intermar al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Iași. Activitatea curatorială se concentrează asupra descoperirii și promovării tinerilor artiști contemporani.

Volume publicate – selectie: Traian Mocanu – in memoriam, Ed. Dana Art, Iași, 2021, Contemporary art in Europe and the United States since the Middle of the 20th century, Ed. Artes, 2021, Co-autor al volumului Instaurarea învãţãmântului artistic modern la Iasi /155 ani”, Ed. Artes, 2015, Cristian Ungureanu și Maria Bilașevschi, reeditat cu o anexă la zi, Ed. Artes, Iași, 2020.

Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru critică de artă pentru anul 2021, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Iași, Premiul” Gh.Panaiteanu Bardasare”, în cadrul ARTIS Iaşi octombrie 2015 și Premiul Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Iași pentru critică de artă în cadrul ARTIS Iaşi octombrie 2019

Medalia de Aur „Inventica 2016” Euro Invent în cadrul expoziției internaționale a creativitații și inovării.

Marinela Ciobanu