Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/11/2024

Scroll to top

Top

Renaștere mioritică @ Galaţi

Renaștere mioritică @ Galaţi
Doctor

Muzeul de Artă Vizuală din Galați vă invită la vernisajul expoziției personale “Renaștere mioritică. Mioara Stancu Trandafira,” ce va avea loc miercuri, 18 octombrie, la ora 13.00, în prezența artistei. Expoziția rămâne deschisă publicului până la data de 12 noiembrie.

Universul unic al artistei se deslușește în urma unei căutări intenționate înspre căile neexplorate ale introspecției, pornind de la o autocunoaștere profundă, îndreptată către o armonie cât mai complexă și cuprinzătoare. Astfel parcursul artistic i-a fost călăuză către studiul psihologiei, care a declanșat un proces eliberator din variile forme de „poluare exterioară”. Principiul de a pătrunde și a-și insuși regulile specifice artelor plastice, necesar unei ulterioare emancipări, este cel pe care artista l-a urmat cu scopul dezvoltării și maturării propriului eu.

Activitatea profesională cuprinde inclusiv sfera extinsă a artelor, prin realizarea mai multor proiecte scenografice și implicarea în cercetarea corelației dintre artă și efectele acesteia în terapie. Prin practica artistică în afara atelierului din cadrul workshop-urilor de creație, cât și participarea la diferite conferințe organizate pe tema subiectelor proprii de studiu dobândește o amplă paletă de experiență.

Lucrările prezente în actuala expoziție au ca numitor comun manifestarea vizuală a elementelor provenite din subconștientul colectiv al simbologiilor arhaice populare. Prin cizelarea profundă a imaginii, picturile au capacitatea de a insufla publicului mesajul codificat și emoția aparte, resimțită în momentul în care, de-a lungul vizionării, se conștientizează transportarea într-un univers unic, ce se materializează grație artistei.

Aspecte ce pot fi sesizate cu ușurință la o privire de ansamblu, cum ar fi alungirea figurilor prin continuitatea de linii sau formatul pânzelor, tonurile și nuanțele de albastru și griuri colorate, dimensiunea ochilor în raport cu craniul , forma chipului, inserția zonelor de cupru și alamă, trimit către sfera invizibilului și a spiritualității. Un indiciu subliminal în plus se regăsește în unele lucrări, ce sugerează inaccesibilitatea directă a subiectului prin elemente înrămate, ferecate în file de carte, sau „citite printre rânduri” în spatele unei plase metalice reale, ce reprezintă ceea ce este tangibil.

Mădălina Ionașcu – curator expoziție, muzeograf