Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/01/2025

Scroll to top

Top

[:ro]Revista Arta #19/2016 – Premiile UAP[:]

[:ro]Revista Arta #19/2016 – Premiile UAP[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Premiile UAP 2015 – un semn de normalitate culturală

 

Să spunem lucrurilor pe nume: forța și calitatea artelor vizuale contemporane din România nu au vizibilitatea și recunoașterea pe care o merită în spațiul public de la noi. Într-o cultură construită în mod tradițional în jurul literaturii, și mai nou orientată către artele spectacular-performative care atrag un public numeros, artele vizuale sunt un fel de Cenușăreasă care trebuie mereu să-și demonstreze valoarea & utilitatea, și să-și apere blazonul. Și totuși, de la Brâncuși în trecut și pînă la Adrian Ghenie în prezent, cei mai celebri și mai scumpi artiști de origine română din spațiul internațional sunt plasticieni. Iar vitalitatea mediului vizual tînăr din România actuală, fie el bucureștean sau din alte orașe, este surprinzătoare, deși prea puțin cunoscută și reflectată de mass-media.

Iată de ce ni s-a părut că merită să dedicăm dosarul tematic al numărului 19 din Revista ARTA, premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pe 2015. Reînviate după 8 ani, cu ajutorul Ministerului Culturii, aceste premii sunt un semn de normalitate într-o lume socio-politică convulsivă ca a noastră. În număr de 16, ele au fost acordate unor personalități cunoscute din fiecare domeniu artistic, dar și unor tineri artiști promițători, care merită toți cunoscuți. Ne place să credem că aceste premii demonstrează un nou interes al autorităților față de un domeniu văduvit pînă în prezent de o susținere instituțională și o finanțare corecte. Dar dincolo de recunoaștere și respect, cultura vizuală românească are nevoie de mult mai mult: un Fond național de artă contemporană, alcătuit prin achiziții anuale de lucrări de artă, și o adevărată Bienală internațională de arte vizuale la București, susținută de Ministerul Culturii, ar fi cele două proiecte culturale care ar reda domeniului adevărata sa anvergură.

 

Magda Cârneci, Redactor-șef

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România are plăcerea de a vă invita la Lansarea numărului 19 /2016 al Revistei ARTA, cu un dosar special despre Premiile UAP, reluate după 20 de ani.
–––––––––––––––––––––––
COMUNICAT LANSARE nr. 19/2016 al Revistei ARTA
Numărul 19/2016 al Revistei ARTA îşi oferă, pentru moment, un răgaz cultural, pentru a-şi asuma şi a reafirma revirimentul unui semn de normalitate culturală şi artistică – Premiile UAP 2015, într-un dosar tematic ilustrativ coordonat de Preşedintele UAP Petru Lucaci. În plus, numărul mai propune portrete și portofolii de artist, expoziții în România și în străinătate, cronici vizuale și de carte.

„Reînviate după 8 ani, cu ajutorul Ministerului Culturii – afirmă redactorul-şef al Revistei ARTA, Magda Cârneci – aceste premii sunt un semn de normalitate într-o lume socio-politică atât de convulsivă ca a noastră. În număr de 16, premiile au fost acordate unor personalități cunoscute din fiecare domeniu vizual, dar și unor tineri artiști promițători, care merită să fie toți cunoscuți, așa cum acest dosar, coordonat de Petru Lucaci, o demonstrează. Ne place să credem că aceste premii demonstrează un nou interes al autorităților față de un domeniu văduvit până în prezent de o finanțare corectă și o susținere instituțională pe măsură”

Contribuţiile au fost semnate de critici de artă sau chiar de artiştii premiaţi: Henry Mavrodin, Aurel Vlad, Miklós Onucsan, Tudor Zbârnea, kinema ikon, Lea Rsovszky, Nicolae Moldovan, Floria Prevenda, Alexandru Păsat, Silviu Băiaş, Cristina Bolborea, Ileana Dana Marinescu, Viorel Grimalschi, Ileana Pintilie, Adrian Damian, Corina Nani, Matei Bejenaru, Alexandra Mureşan, Dumitru Oboroc, Darius Hulea şi Andrei Tudoran.

În același număr mai puteți citi:

– Dosare de artist
Radu Dragomirescu (văzut de el însuşi), Ciprian Ariciu (într-un dialog cu Ramona Chirică), cât şi Ştefan Rusu (în lectura lui Cătălin Gheorghe) şi Virginia Lupu (în portrete de Paul Dunca şi Valentina Iancu).

– Expoziții din România
Cronici și analize critice semnate de Simona Vilău, Călin Stegerean, Cristian Cojanu, Mălina Ionescu, Cristian Nae, Valentina Iancu, Ioana Gruiţă Savu, Oana Maria Nicuţă, Ileana Pintilie, Cătălin Gheorghe, Igor Mocanu şi Crina Cranta.

– Expoziții internaționale
Maria Zintz, Simona Nastac, Mihaela Varzari, Denise Parizek şi Dana Altman analizează câteva din evenimentele expoziţionale de actualitate din SUA, cât şi din Europa Centrală şi de Vest.

Numărul mai cuprinde un interviu cu artista Éva Andrea Szőcs, realizat de Ioana Gruiţă Savu; un in memoriam pentru Sava Borislav Stoianov (1951-2016), consemnat de către Doina Mândru; dar şi o serie de cronici ale ultimelor apariţii editoriale, semnate de Călin Stegerean, Ygru Zeltil, Valentina Iancu şi Mihai Fulger.

Lectură plăcută!
Echipa revistei „Arta”

Adresa: Str. Biserica Amzei, Nr. 5-7, Etaj 1, Sector 1, București, România, cod poștal: 010392
E-mail: redactie@revistaarta.ro
Site: www.revistarta.ro
Facebook: www.facebook.com/Revista-ARTA

Revista „Arta” se găsește în librăriile Cărturești și Humanitas, în chioșcurile de presă Inmedio și Relay, la sediul UAP din București, cât și la filialele UAP din țară.

Articol in presă http://jurnalulbucurestiului.ro/lansarea-revistei-arta-nr-19-2016-publicatie-editata-de-uniunea-artistilor-plastici-din-romania/

Arta nr. 19

coperta-revistei-ARTA-nr.-19

 [:]