Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/07/2025

Scroll to top

Top

Rezidența Tescani @ Bacău

Rezidența Tescani @ Bacău
Nistor Laurențiu
default

„𝐑𝐞𝐳𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐓𝐞𝐬𝐜𝐚𝐧𝐢” – 𝟐𝟎𝟐𝟓, 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐚 𝐬̦𝐢 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐬𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐞𝐬𝐜 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐚𝐜𝐭 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐩𝐞𝐭𝐮𝐮✨

Într-un peisaj unde istoria și spiritul creator au lăsat amprente adânci, Muzeul Național „George Enescu” își deschide din nou porțile în intervalul 1-8 august pentru o ediție a „Rezidenței Tescani”. Evenimentul, susținut printr-o viziune pe termen lung de către organizatorul și artistul 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐔𝐧𝐠𝐮𝐫𝐞𝐚𝐧𝐮, celebrează continuitatea actului artistic și schimbul cultural dintre generații, oferind o experiență cu adevărat unică și profundă.

„Rezidența Tescani” este mai mult decât o simplă tabără de pictură; este un sanctuar al creației, în cadrul căruia limbaje diferite artistice (pictură, sculptură, grafică, multimedia) se întrepătrund, unde artiștii se reunesc într-un mediu extraordinar de fertil. De peste o jumătate de secol, acest loc emblematic, dedicat inițial muzicii, devine, prin alchimia culorilor și a „sunetelor colorate”, un spațiu deosebit de vibrant. Aici, procesul artistic este viu și palpabil: pânzele prind contur sub ochii participanților, nuanțele se nasc din amestecuri migăloase, iar dialogurile pasionate – presărate uneori cu scântei creative, alteori cu împăcări joviale – completează tabloul unei efervescențe autentice.

Tescanii, cu aleile lor umbrite de plopi ce șoptesc „Poema Română”, sunt prin excelență un spațiu cultural, un nod în care muzica, literatura și filosofia, la rândul lor, se întâlnesc și se completează armonios. Rezidența transformă această moștenire într-un tot cultural românesc (și nu numai), unde inspirația pare să se ascundă doar pentru o clipă, spre a fi redescoperită și transformată în artă. Fiecare ediție aduce un „plus de valoare” inestimabil, lăsând o impresie durabilă atât asupra locului, cât și asupra tuturor celor care interacționează cu artiștii.

Vizitatorii sunt invitați să descopere creațiile, dar și atmosfera unică a acestui eveniment, care se desfășoară sub semnul libertății de expresie și al bucuriei de a crea. În vara lui 2025 lista participanților e formată din 𝐀𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐀𝐧𝐜𝐚 𝐌𝐢𝐡𝐚̆𝐢𝐥𝐚̆, 𝐁𝐢𝐚𝐧𝐜𝐚 𝐑𝐨𝐭𝐚𝐫𝐮, 𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥𝐢𝐚 𝐒𝐚̆𝐯𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐫𝐚̆𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐃𝐢𝐧𝐮 𝐒𝐚̆𝐯𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐃𝐢𝐨𝐧𝐢𝐬 𝐏𝐮𝐬̦𝐜𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 𝐌𝐚𝐜𝐨𝐯𝐞𝐢, 𝐄𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐋𝐮𝐩𝐚𝐬̦𝐜𝐮, 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐒̦𝐮𝐭̦𝐮, 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐒𝐢̂𝐫𝐛𝐮, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐇𝐫𝐢𝐬𝐭𝐞𝐚, 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐋𝐮𝐧𝐠𝐮, 𝐈𝐥𝐢𝐞 𝐁𝐨𝐜𝐚, 𝐋𝐞𝐢𝐥𝐚 𝐑𝐮𝐬-𝐏𝐚̂𝐫𝐯𝐚𝐧, 𝐋𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐚 𝐑𝐚𝐝𝐮, 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥 𝐋𝐮𝐩𝐬̦𝐞, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐌𝐮𝐫𝐚𝐫𝐢𝐮, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐮𝐚𝐫𝐮, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒𝐚̂𝐫𝐛𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐇𝐫𝐢𝐬𝐭𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐈𝐨𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐔𝐧𝐠𝐮𝐫𝐞𝐚𝐧𝐮, 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐮 𝐋𝐮𝐜𝐚𝐜𝐢, 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐎𝐭𝐢̂𝐧𝐣𝐚𝐜, 𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫 𝐇𝐚𝐬𝐜𝐡𝐤𝐞-𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐒𝐜𝐚̆𝐫𝐥𝐚̆𝐭𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐮 𝐒̦𝐮𝐬̦𝐧𝐞𝐚. Acestora li se adaugă 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐁𝐢𝐥𝐚𝐬̦𝐞𝐯𝐬𝐜𝐡𝐢 – critic de artă și 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐌𝐚𝐧𝐭𝐚 – eseist. Tot în cadrul Rezidenței Tescani, la Galeria Ilie Boca, de neratat expoziția lui 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐒̦𝐮𝐭̦𝐮, „Însemnări olografe” (august-octombrie 2025).

Ineditul acestei ediții este parteneriatul cu 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚̆, un pas important pentru a aduce rezidența de la Tescani mai aproape de publicul bucureștean și de circuitul vizibil al artei contemporane din România: „Nu suntem la prima colaborare cu artistul Ovidiu Ungureanu, Galeria Romană a susținut constant artiștii români. Ne bucurăm să ne alăturăm acestui proiect, și anume „Rezidența Tescani”, care are pentru noi o semnificație aparte, fiind un loc încărcat de istorie și de artă”, a transmis 𝐄𝐦𝐢𝐥 𝐄𝐧𝐞, co-fondatorul Galeriei Romane, București.