[:ro]Sârmă și Vin @ Sibiu[:]
[:ro]
Demersul lui Valeriu Sepi ca artist vizual pornește la explorarea conexiunilor existente între mitologie, hermeneutică, estetică și experiență personală. Lucrările sale s-ar putea defini cel mai bine prin acea acţiune determinată de desen ca dinamică, tensiune, mișcare și vibrație.
Revenit în urmă cu trei ani în România, Valeriu Sepi are o activitate artistică de peste 50 de ani. Valeriu Sepi este în primul rând un artist vizual, dar a fost în acelaşi timp designer, muralist, inginer, muzician, actor, coregraf și profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Nepal, locuri unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii și colecții particulare. Cunoscut drept unul dintre membrii formaţiei Phoenix, care s-a impus ca model pentru câteva generaţii din România, Sepi a pornit de la un obiect tradițional pentru a-și confecționa propriul instrument de percuţie, caprele.
Valeriu Sepi rămâne un personaj devenit cunoscut în principal ca pictor, grafician și membru a mult-cunoscutei trupe de etno-rock, Phoenix, dând dovadă în toate domeniile de activitate de profesionalism și, mai ales, de talent. Cunoscut drept unul dintre membrii formaţiei Phoenix, care s-a impus ca model pentru câteva generaţii din România, s-a folosit de un obiect tradițional pentru a-și confecționa propriul instrument de percuţie, caprele. Alt fapt care îl definește pe Sepi ca parte dintr-o perioadă de influență a trupei au fost cele trei coperte ale celor mai importante discuri pe care le-a realizat, precum și majoritatea afișelor de jazz și ale formaților rock din acea perioadă din Timișoara: Progresiv TM, Pro Musica, Gramofon etc.
Sârmă și Vin e un proiect în care Valeriu Sepi expune pictură, grafică, desen și o instalație audio-video, reușind astfel să stabilească o legătură între mediile artistice clasice și cele mai noi. Astfel, pictura centrală a expoziției, având dimensiunea de 3/ 8 metrii, realizată pe pânză, constând în același timp în redarea unei istorii personale în relație perpetuă cu mitologia, devine un tablou care narează atât vizual, cât și propriu-zis o istorie.
Conceptul curatorial al expoziției Sârmă și Vin se bazează pe reactualizarea în relație cu elemente preluate din mitologie a unei istorii personale de o mare importanță pentru artist. În cadrul expoziției, sârma și vinul se vor regăsi în postura de simboluri cu o multitudine de trimiteri care dau posibilitatea unor interpretări ce leagă frontiera, o linie delimitatoare, de o bacanală cu caracter balcanic sau sărbătorile culesului de cele pascale și în același timp o serie de sentimente sau situații, adesea, antinomice, cum ar fi jerfa, opresiunea, întâlnirea, separația, lupta etc.
După ce a fost expusă la sala Constantin Brâncuși de la Palatul Parlamentului, Bacanala, având dimensiuni de 3/ 8 metri, realizată anul trecut, a mai fost expusă în Timișoara într-o fostă hală ce aparține patrimoniului industrial din Timișoara în luna decembrie. Pentru Valeriu Sepi, această lucrare monumentală reprezintă: „o paralelă între bacanala balcanică și ciclul anotimpurilor la care am asistat din postura de copil născut după război, la Valcani, locul cel mai drag al copilăriei mele”.
Desproprietărirea și depersonalizarea țăranului ca efecte târzii ale colectivizării marchează începutul unui trai nou. Acel spațiu devine o zonă de frontieră în care rămân urmele tractorului cu șenile ca o ștampilă pe un act de deces al proprietăților particulare și grănicerii responsabili cu supravegherea graniței. Acest ultim cules al viei la care se aduna tot satul rămâne un eveniment marcant atât pentru întreaga comunitate, cât și pentru Valeriu Sepi care a „dus” aceste imagini cu el în întreaga lume, dar pe care le-a reprezentat odată revenit în România.
În expoziția din prezent vom regăsi pe lângă această pictură de mari dimensiuni, lucrări de pictură și desene în cărbune pe pânză sau în tuș pe hârtie, realizate în acest an. Simboluri ale sărbătorilor pascale vor fi, de asemenea, prezente în această nouă serie de lucrări. Spre exemplu, oul pascal va fi de această dată un ou realizat din sârmă ghimpată, într-o serie de trei lucrări cu un mesaj și un desen puternic, caracteristic pentru întreaga carieră a lui Valeriu Sepi.
Lucrările din expoziția Sârmă și Vin vor construi un areal complex în care desenul și pictura, alături de materiale audio-video construiesc o complexă narațiune în care vor fi abordate în aceeași măsură evenimente autobiografice și elemente de factură mitologică.
Nicoleta Papp
Comentarii recente