Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

Spune-mi ce vezi @ Iaşi

Spune-mi ce vezi @ Iaşi
Nistor Laurențiu

Borderline Art Space
Iași – 24 ianuarie 2023

Comunicat de presă – Lucian Brumă – Spune-mi ce vezi: metacolecții

Borderline Art Space găzduiește joi, 26 ianuarie, începând cu ora 18, vernisajul expoziției de pictură a artistului Lucian Brumă. Curatoriată de Irina Ungureanu, expoziția poate fi vizitată până pe 24 februarie 2023.

Argument curatorial:

Cea mai recentă serie de lucrări semnată de Lucian Brumă – parte a unei cercetări mai ample inclusă în teza de doctorat susținută anul trecut la Universitatea Națională de Arte din București – problematizează diferitele moduri de a privi într-un sens ambivalent: cel care privește nu e doar spectatorul, ci el însuși este privit, chestionat, provocat, într-un joc de percepții atent orchestrate din culise de artist.

Expoziția Spune-mi ce vezi: metacolecții este o mise-en-abîme a unor teme pe care postmodernitatea le-a supralicitat și fără de care astăzi arta modernă și contemporană nu și-ar putea legitima identitatea: autoreferențialitatea, discursul despre imagine, reflecția asupra mecanismelor picturii. Iar fragmentul este cheia de acces care face posibilă instalația acestui puzzle de imagini – numite sugestiv metacolecții – pe care artistul le așază, bi- și tridimensional, sub ochii spectatorului.

Metapictura este, așadar, punctul nodal al cercetării pe care se articulează expoziția, ceea ce face, în ultimă instanță, ca delimitarea între artă și viață să devină una fragilă, evanescentă – iar de aici încolo încep interferențele între imaginile în straturi create de artist și realitatea spațiului unde ele sunt expuse. Ceea ce „se întâmplă” în expoziție este că fragmentele de imagine elaborate de artist devin vase comunicante într-o vastă rețea de semne vizuale care așteaptă să fie descifrate.

Pentru Lucian Brumă, pictura este un proces continuu care presupune recontextualizări permanente ale propriilor lucrări, reveniri, reașezări în straturi, recompuneri. Privit prin lentila trecutului, exercițiul acesta amintește de pentimenti (în italiană, termenul provine de la verbul pentirsi – a se căi), o tehnică prin care artiștii reveneau asupra propriei picturi, corijând imperfecțiunile sau structurând-o altfel. Pictura finală mai păstra, de multe ori, urme ale acestor intervenții ulterioare, iar în cazul marilor maeștri semnele încă vizibile ale primului strat erau chiar garanția autenticității lucrării respective. Într-un anumit sens, arta contemporană este ea însăși un pentimento, o acumulare de versiuni și suprapuneri care se extind mult dincolo de marginea permisă în trecut, pentru a încorpora realitatea și, odată cu ea, și pe spectator. Iar metapictura lui Lucian Brumă se desfășoară în această direcție.

Lucian Brumă s-a născut în 1976 la Bârlad. Trăiește și lucrează la Iași. Este asist. universitar la specializarea pictură a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2021 și-a susținut doctoratul în arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. Acid Histories in Interrupted Vortexes, Galeria Aparte, Iași, 2021, No(w) Filters for Memory, Estopia Art Gallery, București, 2020, Mărturii ale unei vieți netrăite, Borderline Art Space, Iași, 2017, Think about the Box, Galeria Aparte, Iași, Samādhi, Galeriile Nicolae Tonitza, Bârlad, 2016 și Reguli in afara jocului, World Bank, București, 2014 sunt câteva dintre expozițiile personale în care și-a prezentat lucrările. A participat la numeroase expoziții de grup, la Galeria Estopia (Innocence, 2021 și Blurred Is the New ID, 2020), București, 2020; Salonul anual de artă ARTIS, 2019; Salonul de Desen, Accademia di Romania in Roma și Salonul Național de Artă Contemporană, MNaR, București, în 2018; Erotica, Galeria Pallady, Iași, în 2017; Niveluri de realitate, Galeria Aparte, Iași, 2015 ș.a.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Sponsor: Gramma. Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.