Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

Subversiv sau din ce mai este făcut un artist vizual? @ Iaşi

Subversiv sau din ce mai este făcut un artist vizual? @ Iaşi
Doctor


– 28 decembrie, Galeria „Octav Băncilă” Iași –

Memoria afectivă joacă un rol extraordinar de important în viața fiecăruia dintre noi însă pentru un artist aceasta poate reprezenta sursa lui de inspirație, zona din subsidiar care îi generează idei noi sau chiar pragul peste care nu poate păși.

Vino în perioada 28 decembrie 2023 – 8 ianuarie 2024 la Galeria „Octav Băncilă” din Iași pentru o experiență multimedia nostalgică și contrastantă. Grupul AP.6 a pregătit poeme, imagini, obiecte, picturi care au aparținut unor personaje cu un caracter tipic altor perioade, cu un kitch asumat și amprente locale ce țin de trecut dar care acum fac parte din personalitatea fiecărui artist și sunt reconstituite din perspectiva prezentului.

„Expuse ca într-un sit în care elementele aparent disparate odată reunite documentează retrospectiv și temporal istorii amalgamate, artiștii ne îndeamnă să ne imaginăm fiecare instalație ca pe un artefact ce narează o senzație, o emoție, o amintire, explorând memoria vizuală în directă legătură cu cea afectivă. Extrăgând și înrămând amintirea, fără estetizări sau contextualizări ce urmăresc redarea romanțată a realității, care, cel mai adesea, presupune mascarea adevărului, fiecare artist își asumă discursul fără a face un statement satiric cu privire la trecut. Mai mult decât un auto-jurnal, fiecare ipostază a memoriei este, în fapt, un mod de auto-organizare a sinelui, a propriei existențe umane și artistice ce integrează activ trecutul, familia, genealogia nu atât pentru a arhiva în prezent bagajul familial, ci pentru a ne impulsiona pe fiecare dintre noi să interacționăm cu propriile amintiri, repere, simboluri, de a ne asuma identitatea și specificitatea, chiar dacă aceasta presupune să recunoaștem că nu suntem, nici pe departe, perfecți.” menționează Maria Bilașevschi, curatoarea expoziției.

„Subversiv este o expresie artistică prin care expozanții îşi manifestă creativitatea lucrând cu elemente inspirate de persoane din trecutul lor care au avut un impact semnificativ asupra parcursului lor artistic. Grupul Ap.6 abordează subiectul formării personalității de artist prin influențele acumulate în trecut din diverse contexte cu un puternic efect formativ resimțit atât într-o variantă pozitivă cât și negativă.” spune Cristiana Ursache, co-curator al expoziției.
Perioada sărbătorilor este un prilej de reflectat la relațiile cu ceilalți și, de ce nu, experiența vizitării unei galeriii poate duce la fomarea unor noi tipuri de legături sau la transformarea legăturilor deja existente. „Această expoziţie propune o explorare artistică a relaţiei dintre influenţa anumitor agenți sau experiențe asupra devoltării artistice cu un puternic caracter autobiografic.” spun membrii Ap.6.
Din 28 decembrie de la ora 18:00, vă așteptăm la deschidere, împreună cu Radu-Mihai Tănasă, Ioana Mihai, Laura Stoica, Ruxandra Mărgineanu alături de curatorul Maria Bilașevschi și co-curatorul Cristiana Ursache.
Expoziția Subversiv va putea fi vizitată cu programare la 0729246871.

Maria Bilaşevschi este critic de artă şi curator din Iaşi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, lector universitar doctor secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Activitatea curatorială se concentrează asupra descoperirii și promovării tinerilor artiști contemporani.
AP.6 este un grup de tineri artiști ce explorează din multiple perspective atmosfera anilor 2000 prin interpretări vizuale multimedia. Ei se concentrează pe o abordare critică și reflexivă utilizând forme personale ale memoriei afective nu doar pentru a reconfigura atmosfera anumitor perioade, ci și pentru a aduce în prim-plan anumite aspecte pe care membrii le au în comun. Membrii grupului sunt Radu-Mihai Tănasă, Ioana Mihai, Pansy (Alexandra Tîrpescu), Marean (Marian Stavarache), Laura Stoica, Ruxandra Mărgineanu și Cristiana Ursache.
Pansy este o artistă multimedia din Iași, România. Interesată de estetica vizuală a României anilor 2000. Pansy refuză atât înscrierea în categorii clasice de artă vizuală, cât și asumarea unui discurs artistic transparent. Prin asumarea unei poziționări artistice voit opace, Pansy prefera discursul artistului comunicat prin intermediul lucrărilor sale. Pansy investighează posibilitățile mediului ei ales și este întotdeauna centrata pe practica ei și, prin îmbinarea temelor mari ale picturii istorice cu formele contemporane, lucrările lui Pansy nu se referă doar la subiectul lor specific, ci și la actul picturii în sine.
Marean este un artist multimedia român. Cea mai mare parte din producția sa artistică explorează, dar nu se limitează, la teme care variază de la cultura internetului la diferitele dimensiuni ale violenței, neglijării și degradării. În mare parte natura muncii sale artistice se prezintă printr-o abordare brută, imprudentă și experimentală, statementul artistic luând formă prin imagini îndrăznețe ce participă la crearea unui spațiu ciudat, abstract și nedefinit.
Ioana Mihai este o artistă vizuală emergentă care își desfășoară activitatea în București, România. Ea dezvoltă teme cu dimensiuni sociale și culturale cu scopul de a crește gradul de conștientizare a preocupărilor comunității în care activează. Pentru a-și exprima discursul, abordează tehnici multidisciplinare, care îmbină pictura, sculptura sau instalațiile.
Experiența personală a Ruxandrei Mărgineanu joacă un rol central în parcursul său artistic, încercând să dezvolte subiecte atât din amintiri, cât și dintr-un proces observație, provenind din cultura și aspectul României din timpul și după regimul comunist.
Laura Stoica este o artistă vizuală și regizoare de film de animație, cu o profundă inspirație din tradițiile culturale și moștenirea spirituală a zonei rurale din Europa de Est. Prin împletirea bogată a temelor și motivelor folclorice transmise de-a lungul generațiilor, opera sa explorează nuanțat complexitățile trăirii umane.
Radu-Mihai Tănasă e un artist emergent a cărui practică artistică se preocupă cu tematici precum disforia culturală, identitatea masculin-balcanică și condiția de emigrant. Lucrează predominat cu video, performance și software art.
Cristiana Ursache este curator la Galeria Artep Iași, cercetător și editor. Practica sa curatorială se concentrează pe documentarea și înțelegerea artiștilor colaboratori și pe facilitarea experienței vizuale pentru diferite tipuri de audiență. Cu experiență în medierea culturală, sprijină dialogul și schimbul de cunoaștere cu prilejul oricărui proiect cultural. În prezent, lucrează la o cercetare doctorală despre practicile curatoriale din România din anii 2000-2023, contribuind la cartografierea și evoluția curatoriatului românesc.

Contact
apartament6
Apartament Șase
ap6.contact@gmail.com
Vizita în galerie cu programare la 0729246871