Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/11/2024

Scroll to top

Top

Timpul și spațiul în simfonia culorilor @ Iași

Nistor Laurențiu

UNIUNEA ARTIȘTILOR PLASTICI din ROMÂNIA,  FILIALA IAȘI

Avem deosebita onoare de a vă invita la vernisajul expoziției de pictură ,,Timpul și spațiul în simfonia culorilor” semnată de Mihai Coțovanu, care va avea loc luni 22 februarie 2021, orele 1700 la Galeria Theodor Pallady, strada Lăpușneanu, Iași.

Prezintă criticul de artă Petru Bejan

Program de vizitare 10:00 – 18:00, 22 februarie – 10 martie 2021
    

În arta picturii artistul plastic trebuie să parcurgă multe etape pentru a deveni un dirijor desăvârșit, un virtuoz al culorilor pe pânză. Dobândirea virtuozității în arta de a picta și a transforma pânza într-o simfonie a culorilor este un parcurs amplu și complex, o știință adâncă, un antrenament continuu de analiză și observație. Pentru a percepe și a distinge tonalitățile fine de culoare, privirea trebuie formată în așa fel încât să devină un instrument perfect în mânuirea culorilor pe paletă și pânză, să ajungă la abilitatea de a transmite emoția prin culoare în motivul pictat. Artistul trebuie să ajungă la trăirea interioară, astfel încât să simtă cum culoarea curge din suflet prin vene. Pensula se transformă într-o baghetă care dirijează culorile de pe paletă, în armonia sunetelor cromatice transpuse nu doar în spațiul și în timpul devenirii, ci și pe spațiul pânzei, ca formă și expresie a motivului, ca partitură simfonică a culorilor din lumea văzută și nevăzută în devenirea expresivă a ființei interioare. Realitatea înconjurătoare în diversitatea ei devine în arta picturii motiv de inspirație, în care artistul învață să privească pentru a înțelege tainele de după cortina realității, taine care ne emoționează și ne pun în fața marilor întrebări. Aduc în atenție faptul că organizarea compozițională a suprafeței plastice și necesitatea realizării unui tablou cu centru de interes reprezintă o reflexie spre regăsirea de sine ( în forma telurică socială, nevoia individuală, personală să fie centru de interes). Prin tabloul astfel realizat, privitorul este condus spre satisfacerea cultural-spirituală, prin sunetele armonioase, modulate prin tonalitățile fine de tente, nuanțe, culori, purtând energia cromatică cât mai pură a culorilor, asemenea instrumentelor care redau clar curgerea armonioasă a notelor, pentru a pătrunde în suflet. Creația în sine este o simfonie a Marelui Dirijor, din care se reflectă regulile creației în intervalele numerice muzicale. Din acest punct de vedere inspirația creatoare a muzicianului este din muzica sferelor. Ascultând simfoniile dăruite de marii compozitori, suntem pătrunși de muzică, detașându-ne de aspectele telurice ale vieții. 

În creația artistică, în toate formele artistice, starea de grație, de inspirație este o stare simfonică. Dobândirea științei picturii este accesibilă pentru mulți, dar a intra în starea de simfonie pentru a picta nu este pentru oricine.Drumul este anevoios pentru că artistul nu poate să-și impună însușirea acestui har. Este un dar primit de la Marele Dirijor pentru ființa în devenire care are menirea de a fi artist.

Mihai Coțovanu – 0742 312 842