Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 12/09/2024

Scroll to top

Top

[:ro]….trilema @ Bistrița[:]

[:ro]….trilema @ Bistrița[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Ideea înfiinţării unui grup de artişticolegi, cunoscuţi, prieteni frământa de mai multă vreme. Intenţia a fost de a reuni în jurul său persoane apropiate, cordiale cu care întâlneam, conversam, cu care călătoream, discutam despre artă, cu care mam împrietenit. Ale căror concepţii şi viziuni asupra artei să-mi fie apropiate. Apropierea este esenţială în relaţiile interumane, este constructivă, creatoare. Cu atât mai mult, dacă foloseşti acelaşi limbaj, cel al ochiului (formei) şi al sufletului (culorii). Dacă simţi la fel.

(…) De ce KRoma? „KRomae o denumire, o deviză. Este un acronim ce derivă din Cracovia [pol. Kraków] şi România. Grupul s-a constituit la Cracovia din artişti polonezi şi din artişti români stabiliţi în Polonia. Ce simbolizează? Expresia KRoma provine de la grecescul χρωμα [khroma] şi înseamnă culoare. KRoma este un grup de persoane pe care în ciuda deosebirilor de viziune existenţială, de educaţie, de tradiţie şi frontiere, în pofida diferenţelor de vârstă şi origine îi leagă pasiunea comună de a se exprima. Cu ajutorul raţiunii şi al inimii. Ochiului şi sufletului. Formei şi culorii. Fiecare dintre noi e diferit, are propria personalitate, caracterul său specific. Suntem individualităţi distincte, iar aceste trăsături nu ne dezbină, ci ne completează. KRoma e pâinea noastră cotidiană cu un strop de vin roşu. E catalizatorul ideilor. Liantul nostru. Datorită acestui fapt neam cunoscut, existăm, creăm şi expunem sub numele „KRoma”.

În diferite culturi şi tradiţii acest cuvânt are diverse semnificaţii. În limbile slave, cel mai frecvent, înseamnă călcâi de pâine, de exemplu în limba sorabă înseamnă contur, limită. Însă în contextul expoziţiei noastre înseamnă creaţie. Pentru noi „KRoma” reprezintă o deviză, un simbol, semnifică culoare, ochi şi suflet, înseamnă creaţia noastrăCine în acestea se resimte, acela ca noi simte. Prin urmare este unul dintre noi, …deci suntem KRoma.

Serge Vasilendiuc

Cracovia, 27 ianuarie 2011

Serge Vasilendiuc

Născut în 1972 în mun. Bălți. Artist plastic profesionist (pictor, grafician). Absolvent al Colegiului de Arte Plastice din Chișinău și al Academiei de Arte din Iași. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Interjudețeană Cluj – Bistrița și al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia, Filiala din Cracovia. Doctor la Institutul de Artă al Universității Pedagogice din Cracovia. Fondator al grupului de artiști KRoma. Este deținător al numeroase premii în domeniul artelor vizuale. A realizat 22 de expoziții personale și individuale, a participat la peste 65 de expoziții colective și de grup în țară și străinătate. Artistul este prezent cu lucrări în colecții de stat și publice din România, Polonia, Ungaria și în numeroase colecții particulare din România, Polonia, SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Rusia, Canada, Israel, Grecia, Ungaria, Cehia, Moldova.

Joanna Banek

Născută în 1967 la Radomsko, Polonia. A absolvit Școala Superioară Pedagogică din loc. Częstochowa. Studii postuniversitare la Academia de Arte Frumoase din Cracovia, la Facultatea de Pictură. Doctorat în anul 2010. Din 2006 predă la Academia de Arte Frumoase din Cracovia în cadrul Facultății de Pictură obiectul “Cunoștințe despre acțiuni și structuri vizuale”. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia. Din anul 2010 este membră a Consiliului de Administrație al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala din Cracovia. În ultimii 10 ani a organizat și desfășurat mai multe tabere de pictură. Are la activ circa 20 de expoziții individuale și 280 de participări colective. Practică pictura de șevalet și țesăturile artistice, colajul și hârtia manuală.

Tomasz Awdziejczyk

Născut în anul 1961 la Varșovia, Polonia. Studii la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității “Nicolaus Copernic” din Toruń și la Academia de Arte Frumoase din Varșovia. Diplomă la clasa prof. Janusz Przybylski în anul 1988. Tehnici practicate: pictură și ceramică artistică. Lucrări în colecția Delavsky Dom – Slovenia și colecții private din Polonia și străinătate. Expoziții individuale în Varșovia, Brodnica, Kalisz. Participă la numeroase expoziții colective în țară și în străinătate.

[:]