[:ro]Veranda cu flori de zăpadă @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca[:]
[:ro]
„Veranda cu flori de zăpadă”
31 martie – 24 aprilie 2016
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, prezintă, în perioada 31 martie – 24 aprilie 2016, expoziţia de pictură „Veranda cu flori de zăpadă” a artistului Constantin Flondor.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 31 martie 2016, ora 18:00, în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj- Napoca, Piaţa Unirii nr. 30.
Titlul expoziţiei rezumă într-o formă poetică chiar conţinutul său efectiv din punct de tematic: un prim registru, cel pe care publicul îl va parcurge în primele săli de expunere, cuprinde lucrări având „veranda” ca loc al configurărilor picturale. Topos emblematic pentru artist, veranda este spaţiul manifestării unei vitalităţi organice pentru care viţa de vie, simbol christic, este elementul de expresie a aparenţelor fenomenologoice, sesizabile prin simţuri. În culoare, acest conţinut este redat în tonuri puternice, saturate, aplicate cu patimă, cu accente ce pot acredita aparenţa unui expresionism vibrant chiar în lipsa figurii umane.
Al doilea registru, dedicat unor aspecte vizibile doar ochiului minţii, cuprinde reluarea unor cercetări ce au debutat în urmă cu câteva decenii în linia unor preocupări de factură structuralistă, sincrone cu ascensiunea structuralismului în Occidentul Europei. Orientate către studiul naturii din perspectiva urmăririi unor raporturi numerice şi geometrice ascunse, al sesizării structurilor prime, care guvernează lumea organică şi anorganică, aceste studii sunt reluate acum, focalizând asupra morfologiei fulgului de nea, parte din metamorfoza unuia dintre elementele primordiale, încărcat de vaste semnificaţii, şi anume apa. De data aceasta, tonurile sunt reţinute, cu aparenţa unor medii neutre ce permit structurilor rezultate din cercetare să se manifeste în primul rând sub aspectul unor configuraţii geometrice cu caracter revelator. Această simultaneitate a registrelor indică coexistenţa şi strânsa lor interdependenţă, într-o situare seducătoare în câmpul ideii ce consideră numărul ca expresie a unui plan transcendental.
În această cheie a semnificaţiilor se situează, de altfel, întreaga operă a artistului Constantin Flondor, parte din mişcarea cu caracter spiritual Prolog, care, sub aparenţa unei întoarceri la studiul naturii „epidermice”, practica de fapt cercetări ce indicau un substrat conectat la structuri invizibile, dar nu mai puţin reale. În rezumat, dincolo de plăcerea sesizării unor subtilităţile picturale şi expresive, expoziţia oferă ocazia unor meditaţii asupra raporturilor ce ţin de aparenţă şi esenţă, pentru descoperirea cărora pictura nu este doar instrumentul cu care operează, ci şi mediul predilect de etalare.
Constantin Flondor (n.1936) este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, co-fondator al grupărilor de mare influenţă în arta din România: 111, Sigma, Prolog. A fost distins cu Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române în anul 2006, Ordinul „Meritul Cultural” în anul 2004 şi Marele Premiu al UAP pentru întreaga activitate în anul 2003. Lucrările sale fac parte din prestigioase colecţii muzeale şi particulare din ţară şi străinătate.
Expoziţia este organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi a Galeriei Baril.
Curator: Sorin Neamţu
Comisar de expoziţie: Călin Stegerean
[:]
Comentarii recente