Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/04/2024

Scroll to top

Top

Maria Blendea-Mihalache 22.10.1931 – 28.12.2022

Maria Blendea-Mihalache 22.10.1931 – 28.12.2022
Nistor Laurențiu

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu regret trecerea spre cele veșnice a unui membru de mare valoare Maria Mihalache – Blendea.

Născută la Avereşti, Jud. Neamț, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1957.

A fost membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Pictură Bucureşti din anul 1958.

Din anul 1961 participă la expoziţiile de stat, anuale, republicane, municipale, bienale, trienale, festive de pictură şi artă decorativă din ţară.

Numeroase lucrări se află în colecţii de stat şi private din ţară şi străinătate: Franţa, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda, Canada

A câştigat premii pentru arte decorative: 1977 Premiul II acordat de Ministerul Culturii, 1978 Diploma de Onoare în cadrul Cvadrienalei Internaţionale de Artă Decorativă, Efrurt, RDG, 1978 Ordinul Meritul Cultural clasa aII-a.

Maria Mihalache-Blendea figură emblematică a catedrei de Arte Textile de la Facultatea de Arte Decorativea UNAB, recunoscută pentru monumentalismul de expresie decorativă şi picturală al tapiseriilor sale care au intrat deja în patrimoniul muzeelor, Maria Mihalache-Blendea este în acceaşi măsură o pictoriţă de mare sensibilitate şi o remarcabilă modelatoare de vocaţii plastice la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti.

Sincera noastră compasiune familiei și tuturor celor care au cunoscut-o, au iubit-o și au prețuit-o.

Dumnezeu să o odihnească!