RESPECT @ Biblioteca Județeană Olt “Ion Minulescu”, Slatina
“RESPECT”
Marți, 10 decembrie 2024 ora 16,00 vă invităm la vernisajul expoziției de artă vizuală organizată cu prilejul Zilei mondiale a drepturilor omului, sărbătorită în fiecare an la 10 decembrie.
Vernisajul are loc la Biblioteca Județeană Olt “Ion Minulescu”, Slatina – sala “Nicolae Truță” parter.
Artiști expozanți: Cristina Botez, Dragoș Botezat, Adrian Branea, Arsenia Brănescu, Ilie Brănescu, Claudia Bucur, Alin Caracaș, Sergiu Chihaia, Melania Chituc, Andreea Dosinescu, Marius Frățilă, Daniel Guță, Ana Ruxandra Pascu, Cornelia Petrescu, Constantin Popa, Alexandru Ranga, Daiana Savopol, Dori Susan, Liviu Șoptelea, Irina Tănase, Su Yan, Alexandru Zană, Florin Zhu și Christian Zidros.
Curatori Maria Alexe si Alexandru Zană
Arhitecții expoziției Cristian Zidros și Daiana Savopol
RESPECT
Motto:“ Acesta este corpul meu care îmi aparține și nimeni altcineva nu poate avea vreun drept asupra lui.”
Evenimentul pe care-l propunem este o expoziție manifest. Prin ea încercăm să atragem atenția asupra expresivității corpului și modului în care el trebuie privit cu respect. Un lucru frumos nu poate fi lovit, maltratat sau distrus. Corpul uman nu trebuie înjosit prin violență sau alt tip de agresiune. Expoziția este vernisată pe 10 decembrie, fiindcă, ziua de 10 decembrie 1948 a marcat adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU a Declarației Universale a drepturilor Omului iar din 1950 toate statele membre sunt invitate să o celebreze.
Epoca contemporană a schimbat foarte mult modul în care societatea privește corpul uman. Ascuns mult timp sub veșminte (chiar dacă doar voaluri), corpul a ajuns să fie în epoca noastră un simbol al frumuseții perfecte, al purității liniilor. Artele vizuale, dansul contemporan, cinematografia nu se mai feresc de expunerea și punerea în valoare a corpului. Din păcate această atitudine care reamintește de felul în care acesta era privit în antichitatea greacă este contrabalansat de atitudini agresive îndreptate împotriva corpului. În violența domestică, corpul este primul lovit, rănit și desconsiderat.
Priviți aceste imagini și respectați și admirați frumusețea corpului.
Maria Alexe
Comentarii recente