Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

Abstract @ București

Abstract @ București
Nistor Laurențiu
Casa de Licitații Vikart, găzduiește expoziția artistului Gheorghe Dican.
Vernisajul va avea loc miercuri, 25 Mai, ora 19.00. Str. Luigi Cazzavillan nr. 12, sector 1, București.
Artă pentru oamenii de azi !

INVITAȚIE !
Vor fi dezvăluite publicului iubitor de frumos, 40 de lucrări semnate de artistul Gheorghe Dican. S-a născut acum 57 de ani în comuna vâlceană Cernișoara, la o aruncătură de băț de Horezu și spune că de mic și-a dorit să ajungă artist. Cel mai bine se simte în micuțul său atelier și spune că niciodată nu s-a gândit să trăiască în altă țară, deși a călătorit mult în Occident. Niciodată nu a putut să stea mai mult de o lună departe de casă. Artistul plastic din Vâlcea a participat și a organizat sute de expoziții de-a lungul timpului. Este celebru, însă, pentru că a creat cea mai mare cupolă vitraliu din lume sub formă de acoperiş, aflată la Biblioteca Județană Antim Ivireanu din Râmnicu Vâlcea. Lucrarea realizată acum 14 ani și numită „Facerea Lumii” este alcătuită din 86 de module aşezate pe o suprafaţă de 142 mp, fiind construită la aproximativ 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată este executată manual, cu armătură de plumb, în tehnica străveche a vitraliului propus pentru omologare la Cartea Recordurilor. Ca plan pentru viitorul apropiat, Gheorghe Dican își dorește să înființeze o școală particulară de arte plastice.

UN DIALOG CONTINUU
Pictor prin excelență, bine ancorat în arta contemporană prin două modalități de expresie distincte, Gheorghe Dican se află la vârsta deplinei maturități creatoare, și poate chiar într-un moment de cotitură al artei sale. Pictura lui se revendică, pe de o parte, din gestualismul abstract, o direcție pe care merge acea parte a pictorilor de astăzi care s-a constituit într-o grupare artistică cu identitate proprie, lesne recognoscibilă. Pe de altă parte, Gheorghe Dican nu rămâne indiferent la bogatele sugestii ce vin din lumea înconjurătoare, din observarea sensibilă a naturii și din realitatea imediată, trecută însă printr-un filtru anume, menit să o reinvestească cu noi semnificații. Nu de puține ori lucrările lui, îndeosebi cele mai noi, realizează o fină echilibristică între cele două chemări – surse primare ale inspirației sale: între acea realitate schematizată, transformată și pliată pe logica plastică a fiecărei compoziții și abstracționismul de cea mai pură sorginte, structura de bază a artei lui Dican.
                                                                            Luiza Barcan (istoric de artă)


DESPRE PICTORUL DICAN…
Oricâte exegeze ar naşte opera lui Gheorghe Dican, ceea ce contează este, ca întotdeauna, proba timpului! Viabilitatea lucrărilor sale, capacitatea lor de a comunica stări sufleteşti, reflecţii existenţiale si, mai ales, satisfacţie estetică, acestea vor fi răspunsurile istoriei! Şi tot artistul, prietenul meu, de mulţi ani, îmi dă, din nou, dreptate, într-un interviu din 2010:„Patrimoniul oricărui artist este opera lui. Pentru că mă apropii de vârsta de 50 de ani, cred că am suficiente motive să consider că, în virtutea faptului că abordez munca mea cu o foarte mare seriozitate, patrimoniul personal conţine destul de multe lucrări care vor trece ceea ce se numeşte proba timpului. De altfel cred că nu există artist care să nu cocheteze, într-un fel sau altul, cu eternitatea!”
                                                                            Adina RENȚEA (curator)
                

Vor lua cuvântul:
Luciana STANCIU (ORGANIZATOR, ISTORIC DE ARTĂ)
Luiza BARCAN (ISTORIC DE ARTĂ)
Adina RENȚEA (CURATOR)
Mariana DRAGU (ISTORIC DE ARTĂ)

Vernisaj: ora 19:00, Str. Luigi Cazzavillan nr. 12, sector 1, București.
Expoziția ABSTRACT poate fi vizitată în perioada 25 mai – 7 iunie 2022.