Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

Art-Terapia @ București

Art-Terapia @ București
Nistor Laurențiu

Joi, 28 noiembrie 2019, de la ora 18.00, la GALERIILE CAROL, EMILIA CHIRILĂ va vorbi despre ART-TERAPIA CENTRATĂ PE ARTELE VIZUALE – DE LA VALOAREA TERAPEUTICĂ LA CEA ESTETICĂ/ STUDIU DE CAZ: COPIII ȘI COPIII ADULȚI ÎN ADICȚII

Prin programele de prevenție și recuperare din adicțiile centrate pe artele vizuale folosite ca metode de educație/art-terapie, experiențele traumantizante din trecut și din prezent sunt prelucrate fără ca beneficiarul să retrăiască trauma. Prin prevenție se urmărește, în principal, în primii ani de viață și de şcoală să se prevină riscurile de eşec adaptiv datorate alegerii necorespunzătoare a unor activităţi.
Exersarea artei dovedește că problemele pot avea mai multe soluţii, iar întrebările pot avea mai multe răspunsuri. Scopul artei nu este exprimarea pe sau într-un anumit material a ceea ce este cunoscut deja, ci descoperirea a ceea ce ei nu cunosc încă.

Emilia Chirilă este profesor univ. drd; membru al Academiei Internaționale de Ceramică din Geneva, Elveția; art terapeut afiliat Centrului de Sănătate Mintală pentru Copii și Adolescenți de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Cluj-Napoca; cadru didactic asociat UAD, Cluj-Napoca.

Evenimentul prezentat anterior este în strânsă legătură cu tematica expoziției, Brain inside(out) al cărei autor este Lidó Rico. De mai bine de patru ani, acesta lucrează împreună cu neurocercetători și transpune în sculptură studiile lor. Prin recursul la o bază științifică, artistul are în vedere aspectele funcționale ale creierului și problemele sale specifice, artistul spaniol ilustrează circuitele și regiunile afectate de adicții, dar și consecințele acestora asupra comportamentului și memoriei.
Inspirate de argumente științifice, compozițiile sculpturale ale lui Lidó Rico se îndreaptă către o zonă interdisciplinară și deschid noi posibilități ale reprezentării vizuale „outside the brain”, dar și alternative de cercetare intuitivă a acestuia, „inside the brain”.