Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/11/2024

Scroll to top

Top

Elena Murariu @ Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor”, Vatra Dornei

Elena Murariu @ Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor”, Vatra Dornei
Nistor Laurențiu

În ziua de 25 iulie 2024, ora 14, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în colaborare cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei vernisează, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, expoziţia de pictură şi grafică a iconografului ELENA MURARIU.

Născută la Zvoriştea, în Judeţul Suceava, Elena Murariu s-a făcut remarcată în arta contemporană împlinind o reuşită carieră de restaurator pictură murală şi întemeind cu succes o atitudine aparte în iconografică creştină contemporană. În arta de şevalet a Elenei Murariu, creativitatea cromatică şi compoziţională se împletesc cu experienţa tehnică a artistei, punând început bun unui capitol distinct în cultura creştină internaţională. Expoziţiile şi colaborările editoriale din Europa şi Statele Unite ale Americii, cât şi tendinţa unor tineri iconografi din ţară şi din străinătate de a prelua „metoda plastică Elena Murariu” vorbesc mult despre poziţionarea artistei în cultura contemporană.

În ultima lună a verii şi prima lună de toamnă a anului 2024, pelerinii şi căutătorii de frumos ce vor ajunge în Munţii Bucovinei au ocazia să se hrănească din strălucirea a 114 lucrări de pictură şi grafică întipărite plastic de Elena Murariu. La nivelul anului 2024, arta de şevalet a artistului plastic născut în Judeţul Suceava a atins de mulţi ani caracteristicele unei opere coerente din punct de vedere tematic, dinamic şi plastic.

Lucrările ce pot fi văzute în „Sala cu coloane” din frumoasa clădire emblemă a Ţării Dornelor fac parte din ciclurile iconografice „Parabolele Mântuitorului” şi „Libertate, te iubim”. Asocierea celor două teme nu este conjuncturală ci compoziţională. „Libertate, te iubim” vorbeşte despre martiriul românesc din a doua jumătate a secolului al XX-lea, începând cu regimul exterminării penitenciare şi culminând cu martirii Revoluţiei din 1989. Valuri de emoţii izvorăsc în sufletul omului sincer ce vizionează fără grabă acest discurs plastic. Credinţa, speranţa şi dragostea martirilor irump, transformând lucrările plastice în mărturisiri despre un context confirmat de sursele istorice.

„Parabolele Mântuitorului” este ciclul iconografic care aduce în faţa noastră viziunea pură, ideală, biblică a credinţei martirilor. Prezenţa Mântuitorul Hristos şi a Revelaţiei Sale eliberatoare în sufletul celor jertfiţi au fost raţiunile mântuirii şi supravieţuirii martirilor, pe pământ şi în Cer. Astfel, cei ce au plătit cu viaţa în a doua parte a secolului al XX-lea şi cei ce au supravieţuit pentru a mărturisi despre mântuirea prin dragostea de libertate sunt temelia comunităţii creştine contemporane. Expoziţia Elenei Murariu tinde să ne ajute a nu uita acest lucru!

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 12 la 16. Pentru relaţii suplimentare şi programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afişat, numărul de telefon al Centrului Muzeal din Vatra Dornei este 0744 422 733.

Pr. Gabriel Herea
curator expoziţie