Expoziției de desen şi sculptură Horia Bojin @ Timişoara
Galeria Brăteanu vă invită miercuri, 20 septembrie 2023, ora 19:00 la deschiderea expoziției de desen şi sculptură a artistului timişorean Horia Bojin. Despre opera acestuia, Dan Ungureanu remarca: “Horia Bojin, ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Strângerea mâinii e de urs. E genul de om pe care, dacă-l întrebi cât e ceasul, îți spune: “Te avertizez că e patru şi zece”.
Deşi persoana sa e discretă, Horia Bojin e, cu toate acestea, bine cunoscut timişorenilor.
O lucrare în parcul Triade, şi una în parcul ArTuborg, la intrare în Parcul Copiilor, piatra brută împachetată în metal, ambele cu o anume tenta ludică, apoi Pâinea grea din Piața Unirii şi Dialog, o lucrare în andezit, meditativă,arhaică şi spiritualizată, în Piața 700, sunt prezențele lui Horia Bojin în cetate. Trecem zilnic pe lânga el. Il cunoaştem mai bine decat credem. Ne e mai familiar decât credem.
Lucrările sale de sculptură monumentală sunt răspândite în Timişoara şi în țară. Ochiul grăbit al omului din societatea de consum trebuie călauzit ca să privească lucrările lui Horia Bojin. Suntem obişnuiți cu obiectul de plastic, perfect, lizibil, perisabil, şi de aceea ochiul trebuie antrenat ca să privească noul.
Wabi-sabi au numit japonezii estetica imperfecțiunii şi a incompletului. Horia Bojin se revendică de la o estetică arhaică, profundă, de dinainte de civilizație. Arhaic nu înseamnă primitiv. Primitiv e antonimul lui modern, avansat tehnologic. Arhaic înseamnă originar, stravechi, primordial. Horia Bojin respinge rafinamentul.
Ĩn bronz, Horia Bojin are o textură cu broboane, voit imprecise, ca Louise Bourgeois sau Giacometti. Bronzul se pretează la o prelucrare mult mai fină şi mai precisă ca lemnul şi piatra. Horia Bojin refuză această precizie. Ciclul său de metamorfoze în bronz prezintă ființe onirice, în curs de plăsmuire, care abia prind formă, care nu aparțin încă unei specii. Horia Bojin nu foloseşte bronzul pentru virtuozități tehnice; Horia Bojin foloseşte bronzul aşa cum demiurgul foloseşte lut. Golemii săi sunt ființe care abia ies, abia păşesc, din lut, încă ne-vii, fără ochi. Cele mai frumoase lucrări ale sale sunt in lemn. Horia Bojin cunoaste lemnul. Sculpturile sale din lemn de cires au luciu carnal, de piele, sunt tactile. Patina gri de cupru crează un contrast rece-pietros / cald-epidermic; patina albastră,de lazurit, de asemenea, prin contrast, scoate în evidență nuanța cărnoasă, organică, a lemnului, în contrast cu albastrul mineral, anorganic.
Horia Bojin îsi asumă, în lemn, imperfecțiunile acestuia, noduri, crăpături,vine. Lemnul are histologic, aceleaşi fibre ca lemnul uman. Horia Bojin acceptă imperfecțiunea vie a lemnului.
Materialul cel mai familiar sculptorului este, însă, piatra, materialul etern prin excelență. Lucrările sale în piatră sunt ne-şlefuite, păstrează textura colțuroasă a muşcăturii de daltă, sunt mai degrabă câmpuri de luptă decât exponate polizate, lucioase, de salon.
Lucrările nu au titlu: ele sunt pură manifestare vizuală, se adresează ochiului, fără medierea vorbei, care ghidează prea ferm ochiul în a găsi ori recunoaşte sensuri.”
Mulțumim pe această cale celor care au sprijinit acest eveniment, Cramei Varvara din Silagiu, www.cramavarvara.ro şi domnului Gabriel Lungu manager al Agrotur Danubius din Gârnic, www.gernik.ro .
Vă aşteptăm cu drag miercuri, să îl cunoaşteți pe artist şi să descoperiți o parte din opera sa recentă, la un pahar de must, natural, nefiltrat, produs de Solartrak s.r.l. la Silagiu.
Spațiul expozițional este situat pe Strada Lucian Blaga Nr. 8, Timişoara. Pentru informații ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la telefon: 0724523525.
Comentarii recente