Figurativus eklektikos @ The Institute – CFP
expoziție de grup
Sineva – Artă Importantă reunește în spațiul The Institute, din cadrul Combinatului Fondului Plastic, doisprezece artiști, pictori, sculptori, graficieni și performări într-o expoziție eclectică, o arhivă de creație recentă a unor creatori care participă activ la construcția scenei de artă din România. Expoziția va fi deschisă în perioada 11 – 29 iunie 2024, având vernisajul marți, 11 iunie, ora 18:00, curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu.
Cei doisprezece artiști se regăsesc în diferite etape ale carierei și sunt fie emergenți, Heidi Tradnik, Paul Marat Baraka, Robert Lőrincz, Mihai Mureșan, Bogdan Negulescu, Vlad Paraschiv, în plină carieră și afirmați, Ondine Slimovschi, Felix Aftene, Lucian Smău, Georges Mazilu, Irina Dragomir sau chiar trecuți recent la cele veșnice, Andrei Chintilă.
Sineva își continuă misiunea de a promova arta și cultura, oferind publicului ocazia de a se conecta cu lucrările unor artiști în plină ascensiune.
Amănunte pe pagina Sineva- Artă Importantă https://www.facebook.com/sineva.evaluari
Email: office@sineva.ro
Telefon: +40 799 807 794 – Teodora Florea, project manager, Sineva – Artă Importantă.
Expoziția de față este imaginea profesiunii de credință a societății culturale Sineva și urmărește prezentarea către public a unui număr de 37 de lucrări ale unor pictori, sculptori, graficieni, performeri, și actanți provocatori care participă activ la consucția unui laborator de creație și a scenei de artă contemporană din România.
Eclectica adunare a operelor de artă și a realizatorilor lor se dorește a fi o arhivă de creație recentă, unde reflectorul e direcționat spre cei doisprezece artiști români ai zilei, reprezentați de Sineva – Artă Importantă. Fie că se găsesc în diferite etape ale cariei, emergenți, Heidi Tradnik, Paul Marat Baraka, Robert Lőrincz, Mihai Mureșan, Bogdan Negulescu, Vlad Paraschiv, în plină carieră și afirmați, Ondine Slimovschi, Felix Aftene, Georges Mazilu, Irina Dragomir sau chiar trecuți recent la cele veșnice, Andrei Chintilă, selecția artiștilor făcută de echipa Sineva se ”măsoară” după un criteriu important: creația se confundă și suprapune cu viața după codurile unui profund modus vivendi, integrare a actului artistic în propria existență. Lucrările expuse dezvăluie fragmente din gândirea și emoțiile fiecărui creator în parte, creând un mozaic divers care provoacă publicul și-l inspiră, oricare dintre acești artiști explorând stiluri și medii artistice diverse și aducând o perspectivă nouă și inedită pe scena creației contemporane românești.
Pentru acroșaj s-a optat preponderent pentru creație figurativă, cei doisprezece folosind în practica lor artistică, fie o transfigurare eterat-transcendentală a realității populată cu îngeri și înaripate făpturi umane sau animale ca în cazul lui Felix Aftene, provocări ale tabuurilor în notă poetică, cu transfer de realitate romantic deturnată, șoc și hibrid la Paula Marat Baraka, fie un realism, din spatele privirii atemporale, spre sine, detașate campioane feminine din creația în tentă plată a Irinei Dragomir, (re)interpretări de vise și
mituri traduse în cadre ca cele de film la Vlad Paraschiv. Andrei Chintilă portretizează eroi mundani, muze tolănite pictate cu tușe groase și expresive în contrast cu precizia detaliului clar și sensibil din poeticile cotidianului, epurate griuri colorate din pictura lui Mihai Mureșan și a compozițiilor complexe cu mai multe personaje ale lui Georges Mazilu. Personajele în special feminine sunt languros lascive, înflăcărate demoazele, corpuri actuale și posibile stau față în față cu portretele altui fel de femei, idealizate angelic
de data aceasta din sculpturile în marmură ale lui Lucian Smău. Ondine Slimovschi recreează basme cu domnițe la malul apei și al cerului și cu inorogi făpturi de ”dincolo”, iar Bogdan Negulescu poziționează în spațiul peisajului portete de femei privind la lume și la sine. Heidi Tradnik este singura prezență din expoziție cu lucrări non-figurative în sensul clasic, sculpturile ei conceptuale, moi și variabile propun echilibre din materiale comune, care investesc spațiul dând noi sensuri, noțiuni de reprezentare tridimensională.
Figurativus, termen (cuprinzător) împrumutat din limba latină, are menirea de a fi semnificantul, în cazul nostru al imaginii figurative, simplu și clar, la fel ca în limba română. Arta figurativă poate fi mimetică, transfer de realitate, lumea privită cu ochii larg deschiși, poetică, unde desigur poate intra și arta abstractă sau chiar minimală sau conceptuală și aici privirea se face cu ochii mijiți, nocturnă contemplare. Dar este și împlinire, catharsis, mărturisire de credință, istorie personală mărită cu lupa imaginației, a minții. Mimesis,
poesis, catharsis se întâmplă concomitent, împreună sau separat pe terenul cadrului bi sau tridimensional al terenului locuit de lucrarea de artă. Grecescul eklektikos, ca în română, definește adunarea laolaltă a unor imagini diverse, cu sensuri și direcții diferite de interpretare a credo-ului artistic. Conceptul expoziției, firul călăuzitor este însăși noțiunea de colecție, întotdeauna eclectică, surprinzătoare, adunare împreună a lucrărilor unor artiști valoroși, fără un scop conceptual anume. Cei doisprezece artiști sunt veniți din toate zonele geografice ale României, cu background-uri și preocupări diferite, de vârste variate, au o trăsătură comună și anume practica artei figurative. Colecția Sineva este construită din artiști care au ca preocupare plastică dorința, nevoia de a relata, despre sine, despre urbi et orbi, despre moravuri, tipologii umane și tabuuri, despre veșnice idealuri sau imediate apucături; indicii vizuale, exploararea locului, lucrările sunt construite în jurul unor imagini instantanee sau elaborate compoziții, gânduri fugitive, narațiuni, preocupări plastice diafan sau visceral colorate, scenografii, reproduceri fidele, și proiecții ale unor istorii noi, creațiile evidențiază căutări de sine.
Sineva își continuă misiunea de a promova arta și cultura, oferind publicului ocazia de a descoperi și de a se conecta cu lucrările unor artiști care participă la construirea scenei de artă contemporană din România.
Raluca Ilaria Demetrescu
Comentarii recente