Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/11/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Între reușită și încercare. Ziua Culturii Naționale la Atelier 35 [:]

[:ro]Între reușită și încercare. Ziua Culturii Naționale la Atelier 35 [:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Între reușită și încercare. Ziua Culturii Naționale la Atelier 35
Vineri, 15 ianuarie, 17.00-22.00
Atelier 35, Șelari 13, București
Eveniment Fb: www.facebook.com/events/1507392609565259
Patriotism, Tradiționalism, Nativism, Purism, Naționalism, Exotism, ​Onirism, Orientalism, Lirism, Manelism, Hibridism, Experimentalism, Dadaism, Intelectualism, Occidentalism, Elitism, Fascism, Ortodoxism, Fatalism, Determinism, Nostalgism, Progresivism, Reacționism, Românism.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Atelier 35 prezintă Între încercare și reușită, un program care se inspiră din relația culturii naționale cu experimentul și marginalitatea, o relație care trece printr-un ciclu de respingere categorică și apropriere glorioasă dar tardivă.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Parteneri: Alexandru Dan Photography, Uniunea Artiștilor Plastici, Revista ARTA.

Program:
Ora 17.00: Discuție – Adrian Schiop
Scriitorul și antropologul Adrian Schiop va prezenta o selecție de piese din zona etno-pop, relevante pentru tema identității naționale. Versurile lor abordează teme precum: visul american al ascensiunii sociale, într-o societate în care clasele au fost nivelate în comunism, emigrația într-un Occident resimțit ca ostil și rece, costurile umane ale schimbărilor economice din perioada traziției, șmecheria ca sursă de neîncredere relațională, solidaritatea din interiorul rețelelor de familie, anarhismul libertății individuale, nonconformismul și supunerea. Această discuție reprezintă o continuare a conferinței suținute în cadrul proiectului Niciodată Singur curatoriat de duo-ul artistic MONOTREMU şi artiştii-curatori ai spaţiului expoziţional MAGMA.

Ora 19.00: Performance – Alina Popa și Florin Flueras
Artiștii Alina Popa și Florin Flueraș vor prezenta Dead Thinking, un performance în două părți care propune o formă de reflexie dincolo de gândirea constructivă. “Oscilația între necunoscut și ce poate fi mai rău, între gândirea moartă și gândirea mortală ar putea fi începutul discuției despre un nou tip de politică, de cunoaștere și existență“ spun autorii. Prin lucrarea de față, cei doi prezintă o formă inovatoare de lucru cu filosofia ca materie, ca obiect ce poate fi încorporat și corporalizat prin manifestări fizice ce evocă absurdul pieselor lui Ionesco și Becket.

ora 20.30: Concert – Cosima Opârtan și Ion Dumitrescu
Fondatori ai proiectului Raze de Soare și Ion din Dorobanți, Cosima Opârtan și Ion Dumitrescu vor prezenta piese pe albumul Albatros dedicat formatiei de muzică omonime și produs de casa de discuri Future Nuggets. Cei doi artiști sunt implicați într-un amplu demers de recuperare a patrimoniului imaterial sonor și a folclorului urban muzical, în acelasi timp provocînd notiunea de „patrimoniu” în sine. Aceștia au reintrodus în circuitul muzical contemporan sunete și aranjamente muzicale hibrid periferice și în același timp extrem de populare. Un gen de muzică ce pleacă din lăutărie si se situează la intersecția dintre muzică pop, populară și orientală, apărut în mediul urban în primii ani de tranziție. Această practică a recuperării reprezintă punctul de înțelegere al unei marginalități interiorizate dar constitutive pentru identitatea culturală românească.
* Fotografii Anton Roland Laub. Design grafic de Tristan Daniel Nicolas

INTRE REUSITA SI INCERCARE

 [:]