[:ro]Manierismul ca stare @ Muzeul de Artă Craiova[:]
[:ro]
Considerând manierismul, prin opțiunea pentru citatul cultural, prin abordarea fragmentară a unor forme cu un conținut definit în alte epoci și în alt context, drept o constantă a secolului XX, Cătălin Bălescu afirmă că tot ceea ce s-a structurat și este definit ca postmodernism, nu este, în esență, decât o nouă formă de manifestare ciclică a manierismului.
„Cătălin Bălescu pare să fi intuit că lucrările sale se vor așeza firesc în decorul eclectic al palatului craiovean, în care stilurile par să se amestece într-o împletire difuză de clasicism netemperat și neobaroc, tipică de altfel pentru arhitectura târzie practicată de arhitectul casei regale. Exercițiile sale picturale, mărginite la tabloul de șevalet, reiau metodic formule iluzioniste ale picturii monumentale baroce practicate în veacul al 17-lea. Regăsesc aceeași virtuozitate picturală întrupată în „carnea” profundă a picturii, distinctă de stratul superficial al suprafeței pictate.” (Ruxandra Demetrescu – prof. univ. dr. Universitatea Națională de Arte București
Cu ocazia vernisajului vor lua cuvântul: dl. prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu, d-na prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, dl. Emilian Ștefârță- manager- Muzeul de Artă Craiova și Mihaela Velea- șef seviciu- Muzeul de Artă Craiova.
Cătălin Bălescu este profesor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de pictură unde, din anul 2012, deține funcția de rector. În anul 2017 a obținut Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Activitatea sa prodigioasă este concretizată prin numeroase participări la expoziții din țară și străinătate, dintre care cele mai noi sunt: Studii pentru manierism – Muzeul de Artă Timișoara (2016), Memory and Dream – 6th, International Biennale Beijing, China (2015), Galeria Fundației Maimeri, Milano (2014), Trienala internațională de desen și gravură – ediția a III-a, Bangkok, Thailanda (2012).
Expoziția Manierismul ca stare poate fi vizitată în perioada 1 iunie- 20 iulie 2018, marți- duminică, orele 10- 17. Intrarea este liberă în prima zi de marți a fiecărei luni.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Radio România Cultural, Editura UNARTE, TVR Craiova, Crama Oprișor.
Comentarii recente