Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/11/2024

Scroll to top

Top

Open Call – Ferestre îngrădite <─> Aspirația spre libertate. Traseu cu dublu sens – prelungire termen

Open Call – Ferestre îngrădite <─> Aspirația spre libertate. Traseu cu dublu sens – prelungire termen
Nistor Laurențiu

„Open Call” pentru expoziția de artă dedicată aniversării a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989 și comemorării victimelor regimului comunist din România, intitulată Ferestre îngrădite <> Aspirația spre libertate. Traseu cu dublu sens.

Proiectul expozițional propus de noi este deschis pentru participare tuturor artiștilor din România și Republica Moldova, elevilor și studenților la arte și are ca rezutat final colecționarea de către muzeu a unei serii de cartoane de tapiserii.

Curator: Irina Hasnaș Hubbard

Tema expoziției

Pe parcursul a celor aproape 50 de ani de comunism se concentrează un spectru foarte larg de momente istorice, decizii personale, stări și sentimente – de la cele de oprimare la cele de opunere, care până azi nu sunt îndeajuns dezbătute, studiate și exprimate. Acest lucru este dovedit de apetența scăzută pentru istoria recentă, înțelegerea greșită a unor fenomene, debasarsarea cu greu de unele mentalități și obiceiuri.

Lucrarea se declară a fi o lecție de istorie sau o viziune personală, care va conține mesajul artistului către public la moment solemn aniversar. Opera artistică va reprezenta omagiul autorului adresat celor nedreptățiți, dar și implicarea sa în memorializarea trecutului și includerea cercetării artistice printre metodele de conștientizare publică – public awareness. 

​Proiectul dorește să reunească abordarea artiștilor din generațiile care au trăit comunismul si a celor mai tineri, expuși mai mult sau deloc acestei istorii. Se adresează creatorilor în orice mediu și material și le solicită de această dată încadrearea în rigorile artei decorative și supunerea fată de disciplinata și eleganta artă a țesutului și anume realizarea cartonului unei posibile viitoare tapiserii.

Despre produsul artistic

 

Cartonul de tapiserie este compoziția decorativă, bidimensională, pe baza căreia se țese tapiseria haute-lisee sau basse-lisse în gherghef sau respectiv în război. Cartonul poate fi colorat sau alb-negru (conținând nuanțele sau tonurile după care se va face cartela de culori și se vor vopsi firele ce vor intra în țesătură, în cazul în care se va purcede cândva la această etapă).

 

Pentru acest proiect li se solicită artiștilor, chiar dacă folosesc tehnici de grafică sau colaj, desen sau pictură, să țină cont că fiecare punct, linie sau pată va fi în teorie (dacă nu și în practică) un fir de lână colorat, prins între alte fire.pentru evocarea acestei teme sensibile și grave am ales o tehnică care pune artistul într-o stare anume, unde concentrează profunzimea gândurilor cu măiestria tehnică. 

Regulamentul expoziției

Data și locul: decembrie 2024, București. Datele precise vor fi comunicate ulterior

Condiții de participare:

  • Fiecare artist poate participa cu maxim două lucrări
  • Pe verso lucrării se va menționa obligatoriu: numele autorului, titlul lucrării, date de contact: adresa, emailul și telefonul
  • Tehnica: cartoane de tapiserie – desen, desen colorat, pictură, tehnică mixtă (nu tapiserie)
  • Dimensiunea: 50 cm x 70 cm, orientare verticală sau orizontală! Oferim posibilitatea măririi dimensiunii lucrării astfel: dublul suprafaței, tip diptic (100 cm x 70 cm), sau triptic (150 x 70) sau de 4 ori mai mare (100 x 140). Rugăm lucrarea să fie compusă din mai multe module de câte 50 cm x 70 cm, pentru a fi transportate și depozitate mai ușor.
  • Lucrările vor avea obligatoriu sistem de prindere.
  • Predarea fotografiilor după lucrări și a fișei de înscriere + fotografie portret artist (în format digital). O fotografie ansamblu și una detaliu a lucrării. (format jpg, min. 300 dpi). Numele documentului va conține numele autorului, urmat de: MOCR 2024.

Se vor trimite pe adresa mocr.contact@gmail.com până la data de 18 noiembrie 2024.

 

Jurizarea se va face pe baza fotografiilor trimise, iar din juriu vor face parte artiști plastici, istorici, muzeografi.

 

Rezultatul selecției va fi transmis până la data de 20 noiembrie 2024.

 

Transportul lucrărilor: lucrările selecționate vor fi predate personal sau trimise prin curierat (nu poșta română) la adresa administrativă a MOCR, în incinta Bibliotecii Naționale a României, Bd. Unirii 22, sector 3, București.

 

Perioada de primire fizică a operelor va fi între 21 și 28 noiembrie 2024, cu un apel telefonic înainte.

 

Alte precizări:

  • Fișa de înscriere și fotografiile se vor folosi pentru jurizare și pentru editarea catalogului online.
  • Fișa de înscriere este disponibilă AICI
  • Organizatorii au dreptul să folosească imaginile lucrărilor și fotografii din expoziție, fără plata către autor, cu scopul promovării expoziției în materialele de publicitate, de marketing și cele educaționale.
  • În expozitie, toate fotografiile lucrărilor vor fi proiectate la dimensiuni mai mari, pentru a demonstra monumentalitatea lor.
  • Lucrările vor rămâne în colecția MOCR și vor putea fi împrumutate autorilor pentru perioada determinată.
  • Costul transportului lucrărilor va fi suportat de fiecare participant.
  • Împachetarea va fi riguroasă, pentru a nu se deteriora la transport .
  • Organizatorii nu-și asumă pierderea sau deteriorarea lucrărilor la transport.
  • Agenda de desfășurare a evenimentului precum și detaliile suplimentare legate de spațiile expoziționale vor fi communicate ulterior și vor fi de asemenea disponibile pe site-ul nostru.