Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 11/10/2024

Scroll to top

Top

R2/ B3 @ Bucureşti

R2/ B3 @ Bucureşti
Doctor

Fundația Ana pentru Cultură și Artă continuă seria de expoziții organizate în spațiul Galeriei Calea Victoriei 91-93, oferind publicului amator de artă de calitate o manifestare ce alătură doi artiști binecunoscuți scenei culturale bucureștene: Răzvan Stanciu (pictură) și Bogdan Turcea (sculptură). Evenimentul are loc în perioada 08-21.07.2023.
Cu un provocator titlu de expoziție – ”R2/ B3”, duetul Răzvan Stanciu și Bogdan Turcea își prezintă publicului creațiile recente în cadrul unei ”duble personale”, o formulă inedită ce caută să surprindă în mod plăcut audiența.
În ceea ce-l privește pe Răzvan Stanciu, arta sa oscilează între abstract și figurativ, el construind forme ilustrate (în special portrete) prin juxtapuneri, alăturări și intersectări de tușe și pete de culoare. Artistul este focalizat pe zona portretisticii abstracte, în care opera de artă trebuie să utilizeze conceptul de portretizare, dar în același timp să fie abstractă, adică trebuie să se ocupe de domeniul ideilor, sau cel puțin să evite o abordare pur obiectivă sau reprezentativă a realității. Picturile lui Răzvan demonstrează că orice fenomen estetic abstract care încorporează figura oricărei ființe, reală sau imaginară, ar putea fi considerat un portret non-realist creator de stări sufletești. Este ca și cum artistul își caută în informal reperele naturale (existente sau imaginate), acestea plutind în zona dintre real și abstract, fiind captate în urma unui atent proces de sublimare a haosului nedescriptiv, în direcția transpunerii în formă a subiectului.
Aceeași idee de baleiaj între două lumi, de data asta între vis și realitate se observă și în creația sculptorului Bogdan Turcea, a cărui operă de factură suprarealistă demosntrează dorința de a crea forme de artă noi, provocatoare, inventive. Artistul își extinde în mod surprinzător limitele imaginației pentru a produce aceste formațiuni unice în trei dimensiuni. Sculptura suprarealistă concepută de Bogdan Turcea devoalează preferința sa pentru explorarea lumii viselor și deci a subconștientului, punând accentul pe forma umană. Așa cum suprarealiștii considerau că subconștientul deține cheia pentru a debloca misterele subiectului, ale ființei umane, căutând să acceseze acest tărâm prin arta lor, la fel Bogdan Turcea creează sculpturi care au adesea o calitate onirică, ca și cum ar fi fost extrase în mod subtil și misterios direct din subconștientul artistului.
Diana Roman, critic de artă