Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/11/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Saberes e Sabores de Outras Gentes @ ICR Lisabona[:]

[:ro]Saberes e Sabores de Outras Gentes @ ICR Lisabona[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Cinci artiști români în cadrul Festivalului Saberes e Sabores, Portugalia
Un eveniment în cadrul Proiectului Contemporanii, coorganizator ICR Lisabona

În perioada 19 – 29 mai 2016, cu ocazia Festivalului “Saberes e Sabores de Outras Gentes” din Redondo, Portugalia, se va desfășura, în cadrul proiectului Contemporanii, o rezidență artistică organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Lisabona și Centrul Cultural Redondo. Alaturi de România se vor alătura festivalului reprezentanți din mai multe țări printre care China, Marea Britanie, Republica Capului Verde, Brazilia, Tunisia, Belgia, Olanda, etc
România va fi reprezentată la Redondo de cinci artiști români: Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti și Corina Dobre, alături de scriitorul Daniel Nicolescu și Mihail Alexandrescu, fotografie.
Festivalul “Saberes e Sabores de Outras Gentes” din Redondo sărbătorește convețuirea în armonie a comunităților prezente în sudul Portugaliei. Menirea artiștilor participanți este de a surprinde atmosfera Festivalului în lucrări de grafică și pictură și de a organiza o expoziție în spațiul Centrului Cultural al Municipalității din Redondo. Evenimentul va fi împărtășit publicului bucureștean în perioada august-septembrie 2016 printr-o expoziție, ce va fi însoțită de lansarea catalogul dedicat proiectului: o alcătuire de lucrări de pictură, fotografie și textul documentar.
„Sunt încântat să constat că această latinitate se înțelege atât de bine. (…) Între portughezi și români s-a creat o punte evidentă, în toate spațiile. (…) Și asta arată că toate aceste lucruri nu s-ar fi putut întâmpla și nu se întâmplă decât pentru că și autoritățile și artiștii, toată lumea, toți intelectualii români au o foarte bună relație cu intelectualii portughezi. (…) Repet, această punte și în timp și în spațiu între două latinități asemănătoare nu poate decât să ne bucure într-o Europă care în rest e destul de convulsivă”, a afirmat Boroianu, la vernisajul expoziției de pictură „Șapte zile la Redondo”, deschisă în luna aprilie 2016 în foaierul Sălii Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale”.
_______________________________
Contemporanii este un proiect inițiat și derulat de Asociația Făuritori care își propune valorizarea Culturii românești actuale prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea și susținerea de activități artistice și socioculturale: schimburi culturale internaționale, tabere de pictură și expoziţii – pentru educarea sensibilităţii estetice a publicului.

Saberes e Sabores

 [:]