Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/12/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Sculptură la Puterea Doi @București[:]

[:ro]Sculptură la Puterea Doi @București[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Expoziția Sculptură la Puterea 2 @ Teatrul Național I. L. Caragiale București

Un eveniment Contemporanii, semnat Mircea Roman și Aurel Vlad

Marți, 15 mai 2018, orele 18:30, în Rotonda Teatrului Național Ion Luca Caragiale București, va avea loc vernisajul și lansarea catalogului expoziției Sculptură la Puterea 2, ce aduce în prim-plan doi sculptori, unii dintre cei mai importanți artiști români, Mircea Roman și Aurel Vlad, organizatori: Proiectului Cultural Contemporanii și TNB, coorganizator Institutul Cultural Român. 

Deschisă pentru public timp de patru luni, la km 0 al Bucureștiului, expoziția aduce laolaltă două reprezentări artistice asupra Puterii cu un înalt nivel de expresivitate. Sculptură la Puterea 2 este organizată în spiritul (re)cunoașterii valorilor românești, a personalităților care înregistrează performanțe pe teren cultural și reprezintă cu excelență România la cele mai importante manifestări culturale internaționale.

În deschidere vor lua cuvântul Ion Caramitru, directorul general al TNB, Adriana Popescu, director de comunicare și relații internaționale al TNB și Maria Pașc, Proiectul Contemporanii. Acest eveniment expozițional este realizat cu sprijinul Apulum – Fabrica de Porțelan Alba Iulia, Dedeman, Titan Mar, Domeniile Sâmburești și Aqua Carpatica.

Expoziția Sculptură la Puterea 2 va fi deschisă pentru public până în data de 10 septembrie 2018 și va putea fi vizitată zilnic între orele 14.00 – 19.00, cu excepția zilelor de luni. Accesul publicului în Rotonda expozițională se face pe la intrarea la Sala Mică a TNB, dinspre Bd. Carol. Intrarea este liberă.

 

Proiectul Cultural Contemporanii este inițiat și derulat de Asociația Făuritori ce își propune valorizarea culturii românești actuale, prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectiva unitară cu creatorul. Proiectul are ca obiectiv organizarea și susținerea de activități artistice și social-culturale, pentru educarea sensibilității estetice a publicului.

Despre artiștii expozanți:

Mircea ROMAN (n. 1958, Băiuț, Maramureș). În 1984 a absolvit cursurile Academiei de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secția sculptură. Premii și distincții: 1988 – Premiul Atelier 35 București; 1992 – Marele Premiu al Trienalei de la Osaka pentru sculptură; 1993/1994 – Bursa Delphine Studio, Londra; 2000 – decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Ofițer; 2008 – Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și din 2016 președintele filialei de sculptură a UAP. În 2017 a primit Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru sculptură.

Aurel VLAD (n. 1954, Galați) În 1984 a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, secția sculptură. Din 2005 este Doctor in Arte Vizuale și profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București. Premii și distincții: 1986 – Bursa Dimitrie Paciurea; 1990 – Premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România; 1998 – Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 – Ordinul Național Pentru Merit în Grad de Comandor; 2002 – Premiul Ion Andreescu al Academiei Române pentru sculptură; 2003 – Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu Constantin Brâncuși, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 – Marele Premiu Constantin Brâncuși- Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 – Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al Centrului Cultural George Apostu, Bacău; 2014 – Premiul pentru excelență în artă, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România; 2016 – Premiul Constantin Brâncuși, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.

[:]