Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 01/09/2024

Scroll to top

Top

Semper imaginaria II @ Simeza

Semper imaginaria II @ Simeza
Nistor Laurențiu

Artista Rodica – Ioana Ghilea prezintă, la Galeria Simeza din București, expoziția Semper Imaginaria II, în perioada 3 – 15 septembrie. Vernisajul va avea loc marți, 3 septembrie, ora 18.00, iar expoziția va fi deschisă de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00.

„Rodica – Ioana Ghilea, o artistă cu o gândire creatoare de o remarcabilă complexitate, încorporează în creațiile sale gândirea filozofică, respectul pentru arta clasică, iubirea pentru natură și pentru toate vietățile paradisului pământesc și sensibilitatea pentru culoare, îmbinată cu deosebitul talent pe care îl are pentru desen.

O cunoaștem pe Rodica – Ioana Ghilea prin compozițiile sofisticate ale picturilor sale și prin armonia și puterea culorii pure expusă pe fundalul alb al pânzei. Noua serie a creațiilor artistei ne invită să intrăm în universul artei textile și să descoperim noi materiale și tehnici de lucru folosite într-un mod neașteptat. Într-o compoziție bine definită, Rodica – Ioana creează, de data aceasta, pe metrajul de pânză, o lume colorată a păsărilor și a animalelor mici terestre, îmbinând o înșiruire de elemente ale desenului perfect executat în diverse tehnici ale broderiei. Materialul textil și tehnica aplicării culorii cu acul îi sunt Rodicăi – Ioana în totalitate necunoscute și neexperimentate și, totuși, creativitatea, determinarea și disciplina artei sale domină necunoscutul și rezultă în capodopere artistice.

Punctele broderiei din lucrările artistei sunt inspirate din textilele istorice ale diverselor culturi, dar reinventate încât să-i exprime materialitatea subiectelor, exuberanța culorilor și delimitările compoziționale ale fiecărei lucrări. Punctul saten folosit pentru redarea penajului păsărilor incluse ca elemente centrale în creațiile Rodicăi – Ioana exprimă materialitatea, coloristica subiecților, sintetizează volumele și expresia acestora. Mărgelele de sticlă colorată ce aduc lucrărilor accente de lumină și tridimensionalitate sunt conturate de inele textile, croșetate în multiple culori, sporind efectul artistic al compoziției. Puncte de broderie care ies din tipologiile cunoscute, rezultat doar al imaginației și al intuiției artistice a creatoarei, acoperă spațiile compoziției bine delimitate.

Prin această serie de lucrări de artă textilă, Rodica – Ioana Ghilea redă imagini din paradisul terestru, creând o artă palpabilă, care te invită să îi descoperi fascinantele subiecte, dar, în egală măsură, ne invită să redescoperim remarcabilul ei talent artistic exprimat în materiale și metodologii noi.”

Florica Zaharia, Conservator Emerita of the Metropolitan Museum, New York, Director & Co-owner Muzeul Textilelor – Băița.

Rodica – Ioana Ghilea a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Grafică, în 1982. Din 1989 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2023 a participat în expoziția Din Paradisul pământesc / From Earthly Paradise, la Galeria Brâncuși a Institutului Cultural Român din New York, unde a prezentat o serie de lucrări inspirate de obiecte de broderie veche românească. Între expozițiile personale se numără, între altele, Hortus Deliciarum, în 2017, și The Paradise Notes, în 2018, ambele la Five Plus Art Gallery de la Viena. A participat la numeroase expoziții de grup în România și în străinătate. Între 1996 și 2016 a lucrat ca designer ambiental pentru instituții prestigioase, între care Palatul Parlamentului, Camera Deputaților și Curtea Constituțională. De asemenea, a organizat expoziţii pentru Sala „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului. Lucrările sale se află în colecția de artă a Muzeului Național de Artă al României, Parlamentului României, a Băncii Naționale, precum și în colecții private din România, Austria, Grecia, Italia, Statele Unite și Canada.

„Semper Imaginaria II continuă seria de lucrări concepută de Rodica – Ioana Ghilea ca un dialog fertil cu broderia românească veche. Țesătura tradițională, cromatica și motivele ei sunt matricea pornind de la care artista urzește compoziții tridimensionale al căror centru de gravitație pare să fie, fără excepție, paradisul ființelor mici, raiul necuvântătoarelor. Artista așterne sub ochii privitorului o viziune idealizată a lumii terestre, pe care o înșiră în hieroglife meșteșugit cusute pe pânze ample. Păsări, fluturi, maimuțe, pești populează o lume colorată, tonică, zglobie, iar fiecare vietate pare să corespundă unui anume simbol, a cărui semnificație spectatorul e chemat să o descifreze. Pentru că, dincolo de exuberanța cusută pe pânză, Rodica – Ioana Ghilea ne invită să descoperim semnele unui ritual iscusit pus în scenă, unul care așteaptă să fie înțeles”.

(Irina Ungureanu, Curator independent)