Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

Scemtovici & Benowitz Gallery sărbătorește un an de la deschidere @ București

Scemtovici & Benowitz Gallery sărbătorește un an de la deschidere @ București
Doctor

Scemtovici & Benowitz Gallery sărbătorește un an de la deschidere printr-un spectacol de dans contemporan. Joi, 28 decembrie, la ora 18.00, Răzvan Mazilu și Ștefan Lupu vor extinde spațiul expoziției Pulsatilla într-un dialog performativ cu o coloană sonoră de Hiroshi Yoshimura și Harold Budd. Prin gest și mișcare, dansatorii vor integra în coregrafia lor picturile Danielei Vîrlan, pornind de la o idee a managerului cultural Raluca Băloiu.
Expoziția Pulsatilla curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu va fi deschisă până în 11 ianuarie 2024.


“Picturile Danielei Vîrlan m-au inspirat prin forța fragilității, prin puterea dată de grația inefabilă, pur și simplu prin emoția pe care mi-au transmis-o. Emoții despre fragilitate și putere, așa cum e și dansul.” – fragment din textul semnat de Răzvan Mazilu pentru performance-ul inspirat din Pulsatilla.
„În Pulsatilla, Daniela Vîrlan abordează o direcție nouă în practica sa artistică și, chiar dacă temele picturilor sunt inedite, recunoaștem elemente specifice creației anterioare a artistei. (…) Construcția eboșei picturii (aproape că) e conceptul lucrărilor, pleacă de la ochiul (intern), onirică viziune și urcă în zbor de înger spre alte ceruri unde ochiul lumii, ochiul lui Dumnezeu e atent la gesturile noastre și ale îngerilor care populează văzduhul în cadre alegorice. Pe de altă parte, peisajul imaginat poate fi un pretext, soi de zălog al aspirațiilor personale reprezentate de cerul senin și albastru, de data aceasta. Susținut de roșul burgund incendiar care sugerează ideea de sfârșit, dar și început nou prin purificarea prin foc, gestul mâinii care ține pensula sau ochiul prelungit prin aceasta este continuu, fluid, fără ezitări, dintr-o singură mișcare pe alocuri, dar completat de detalii sugestive. Culoarea însăși este concept, vântul iscat de bătăile aripilor de înger e remediu pentru minte și suflet, iar ochiul lui Dumnezeu sau, poate al lui Big Brother, pulsează continuu peste florile (violet) ale lumii.” – fragment din textul curatorial, Raluca Ilaria Demetrescu


🔸Răzvan Mazilu este dansator, coregraf, actor și regizor, absolvent al Academiei de Teatru și Film, secția coregrafie. Pe parcursul carierei, a primit numeroase distincții printre care Premiul UNITER pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România (2022), Premiul pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan acordat de Centrul Național al Dansului București (2019), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Președintele României (2004) etc. Din 2001, activează în cadrul Teatrului Odeon din București în calitate de coregraf și consultant artistic.
🔸Ștefan Lupu, actor de teatru și film, dansator, coregraf și regizor este, în prezent, doctorand la Facultatea de Teatru a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti – secția Studii teatrale aplicate. Printre premiile obținute pentru activitatea sa artistică se numără Premiul special pentru teatru-dans la Gala UNITER (2014), Premiul special al juriului pentru spectacolul „Commediamore” (2010), Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru dans „Hail Love”, București Fringe Festival etc
🔸Daniela Vîrlan este artistă vizuală, absolventă a Universității Naṭionale de Arte București, secția Grafică, trăieṣte ṣi lucrează în București. Preluând elemente din realitate sau simboluri din conṣtiinṭa umană universală, artista construieṣte relaṭii sinergice, simbiotice sau antagonice între elementele care-i populează universul artistic. Formele aparent spontane, dar cu trimiteri la realităṭi elaborate dezvăluie un continuu imprevizibil, un flux de asocieri ṣi învecinări surprinzătoare: îngeri, păsări, Madone, monṣtri, figuri(ne) prinse în browniene mișcări.
Scemtovici & Benowitz Gallery este o galerie bucureșteană inaugurată în decembrie 2022, cu misiunea de a susține scena de artă și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Spațiul galeriei se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil situat pe strada Jean-Louis Calderon nr. 34, construit la început de secol XX, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate publicului și mediului antreprenorial din sectoarele creative și din comunitatea de afaceri.
🔸Dress code eveniment: smart casual 🔸
Mulţumim partenerilor noştri: Catleya, Rifco Trading