Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 08/10/2024

Scroll to top

Top

White Poetry @ Chişinău

White Poetry @ Chişinău
Doctor

Expoziție Cezara Moraru – „White Poetry”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău invită iubitorii de artă contemporană la un eveniment special, vernisajul expoziției „White Poetry”, realizată de tânăra artistă Cezara Moraru.Deschiderea expoziției va avea loc într-un spațiu deosebit, Castelul Mimi, sâmbătă, 5 august 2023, ora 18.00.

Expoziția este este realizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Fundația „Constantin Mimi” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și rămâne la dispoziția publicului interesat până joi, 10 august 2023.

„White Poetry” reprezintă o asociere între pictură și sunetele albe, precum și între pictură și poezia fără rimă. Acest titlu evocativ sugerează o explorare artistică în care arta vizuală și exprimarea poetică se întâlnesc și se îmbină într-un mod neconvențional. Sunetele albe, în contextul muzicii, se referă la amestecul de frecvențe sonore care acoperă întreaga gamă de frecvențe audibile, de la cele mai grave la cele mai înalte. Aceste sunete nu sunt concentrate într-un ton specific, ci creează o senzație de puritate, liniște și calm. Prin asocierea cu sunetele albe, titlul sugerează că lucrările nu se supun canoanelor ci mai degrabă abstractizării acestora, exprimând o simplitate și o serenitate similară cu aceea transmisă de sunetele albe. Menționarea poeziei fără rimă în titlu exprimă o altă dimensiune a expoziției. Poetica fără rimă renunță la structurile convenționale ale versului și se concentrează pe libera exprimare a ideilor și a conceptelor. Această asociere sugerează că picturile din expoziție pot fi explorări vizuale ale aceleiași libertăți și spontaneități, fără constrângerile unui stil rigid sau predefinit.

Expoziția „White Poetry” explorează funcțiile textului și intervențiile asupra acestuia, aducând în prim-plan modul în care acoperirea și evidențierea anumitor cuvinte pot transforma mesajul inițial și pot da naștere unui nou mesaj prin intermediul intervenției artistice.

Prin acoperirea cuvintelor din text și selecționarea celor evidențiate, expoziția subliniază puterea și influența semnificațiilor pe care le atribuim cuvintelor. Actul de a ascunde anumite cuvinte și de a evidenția altele creează o disrupție în fluxul semantic al textului original. Astfel, mesajul inițial se pierde, iar intervenția artistică devine un mijloc prin care se dezvăluie o nouă interpretare și o nouă perspectivă asupra conținutului textului. Această intervenție artistică asupra textului poate oferi multiple straturi de semnificație și poate stimula imaginația și

creativitatea privitorului.

Cezara Moraru a absolvit în 2020 programul de licență la secția Pictură a Facultății de Arte Vizuale și Design de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, fiind în prezent doctor în arte al aceleiași Universități. Desfășoară o activitate artistică intensă cu participari la expoziții de grup, colective și personale din care amintim: „Ipostazele privirii” (Muzeul Municipal Iași), „Substraturi subiective” (Galeria „Meru”, Iași), „Identități” (Galeria „Victoria”, Iași) și „Memory Surface”(Casa de Cultură „Mihai Ursachi”.